

Farmářské bagety nebo bulky
Suroviny cca 6 - 8 ks (dle velikosti)
- 420 g hladké mouky
- 80 g žitné chlebové mouky
- 2 zarovnané lžičky soli
- 1 lžička cukru
- zhruba 320 ml vlažné vody - dle potřeby
- 25 g čerstvého droždí
- trochu hladké mouky na vyvalování těsta.
Postup přípravy receptu
Obě dvě mouky si prosijeme, zamícháme sůl, uděláme dolík do kterého dáme cukr, část vlažné vody, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Nebo si uděláme kvásek zvlášť. Přidáme zbytek vody a zaděláme těsto.
To necháme vykynout, rozdělíme na 8 dílů, tyto dílky zpracujeme do malých bochánků a ty rozválíme na podlouhlé bagety.
Ovalíme je v hladké mouce, vložíme na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení, uděláme zářezy a necháme vykynout.
Pak vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Kuchařka Pečeme 100x jinak.
U tohoto receptu se píše, že jen špetka žitné mouky dodá tradiční bagetě venkovský ráz. V těstě není žádný tuk, zadělavá se pouze vodou a před pečením se ničím nepotírá a přebytečná mouka jde odstranit po obalení štětečkem. Pokud nechcete mít povrch popraskaný jako je na fotu, tak se musí nechat bagety dobře vykynout a vložit do předehřáté trouby. Já právě pekla volněji a tvarově to jsou spíš takové bochánky. Mohly by se taky jmenovat selské bulky :-)
Kdysi dávno bylo u nás malé pekařství a vždy jsem vybírala popraskaný chléb ještě místy se zbytkem mouky. Tak jsem si dnes na to vzpomněla.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Farmářské bagety nebo bulky
-
zdenka.s: Děkuji za vyzkoušení a jsem moc ráda, že chutnaly.
-
BILKOVAI : moc se mi líbí nápad , udělat z tohoto těsta chleba , určitě upeču .Jen jsem se chtěla zeptat , jak velkou máte ošatku , chci si koupit ,tak abych někoupila malou , není zrovna levná
-
Merylas : vynikající bulky
příště jen přidám půl lžičky soli , ale to je na chuti každého ,jinak moc dobré
Jen těch osm kusůudělala jsem deset a že to byly kusani
. nová stálice v jídelníčku
-
magdalenka: Milá Magdalenko, nebudu se přece chlubit cizím peřím! Jen mám vždycky radost, když se rohlíky znovu a znovu povedou a občas to nevydržím a musím Tě znovu pochválit! Podnikám pouze variace na dané téma, obměňuji mouky a tekutiny, ale váhový poměr a postup zůstává Tvůj, a to je podstatné!
Vím, že někteří autoři mají ve zvyku běžet s každou sebenepatrnou obměnou na trh, nafotí, vymyslí název typu Moje rohlíky nebo Rohlíčky naší babičky a hup sem se zdánlivě novým receptem, každý bod je přece dobrý, ale mě těch mých 93 receptů úplně stačí - se zdejšími hvězdami, jako jsou cathleen, zizala nebo mika a další soutěžit sice nemohu, ale ani nechci. Prostě mám radost, že se dílo, k němuž mě inspiroval někdo svým receptem daří. Pamatuješ, jak jsem Ti psala, že ty mé první rohlíky byly taky úplně placaté?
Stejně postupuju při pečení chleba. Kdysi jsem dostala kvásek (už ani nevím, jak je to dlouho, minimálně 5 let) s návodem, jak na to. Chleba se peče v nádobě a lze ho udělat jen z hladké pšeničné mouky včetně přikrmování kvásku. Od té doby peču podle stále stejného rituálu a celá ta léta živím stejný kvásek - dokonce s ním jezdím i na letní byt. Jen obměňuji mouky, střídám klasickou hladkou s celozrnnými, pšeničnou, žitnou, špaldovou, přidávám třeba slunečnicová semínka nebo ovesné vločky atd. Kvásek už teď živím žitnou celozrnou moukou. Mám pokaždé jiný chleba, ale postup zůstává! -
Dajda: moje rohliky su davno tvoje...si lepsia. A nerob si z tohoto rec. problem... Mne sa kopa veci na prvykrat nevydari a to som v kuchyni tiez dlhe roky... Niekedy to vzdam, niekedy sa vyspickujem a idem zas do toho.
-
magdalenka: Zatímco s Tvými rohlíky bych mohla do soutěže Master Chef
, bagety se mi nedaří. Vždycky mi z nich vyjde zpláclá veka. Pravda je, že jsem to zkoušela jenom 2x , podruhé právě včera. Recept jsem sice našla v nějakém časopise, ale byl takřka totožný s tímto, bylo tam více tekutiny, jen místo cukru med. Těsto bylo po vykynutí opravdu jako pěna, ale po upečení to nebyly bagety, ale zpláclé veky.
"Chrumkavost" se vytratila rychlostí blesku. Nicméně struktura střídky byla stejná jako na obrázku od Merylas. Nakrájením na kousky a rozpečením se velmi vylepšily, a tak skončily rozkrájené na kousky v mrazáku. Taky fajn, ale nedá mi to!
-
alus.s: Ali, děkuji. Jak za pochvalu, tak i foto.
-
Upečeno na zítřejší grilovačku
Neměla jsem čerstvé droždí, dáno 10 g sušeného. Samosebou jsem musela ochutnat ... výborná chlebová chuť, vláčné a slané jsou akorát
... Maruško, velká pochvala
Pečeno na prostř. roštu 23 min na 200°C. Bodík letííííí
-
magdalenka:
Díky za další foto.
Jsem moc ráda, že recept nezklamal.
-
Merylas: dnes podvečer som piekla zas...
-
magdalenka: Děkuji moc za vyzkoušení, pochvalu a foto.
-
Vďaka za skvelý recept! Dodržala som ho až na to, že cesto mi vypracovala DP a pridala som asi 2 PL vody navyše - v poslednej dobe radšej pracujem s redším cestom. Bolo ako pena po vykysnutí. Z cesta som spravila 4 bagety a piekla na bagetovom plechu. Výsledok famózny, bagety voňavé, chrumkavé...
(Piekla som cca 15 min. pri 240 st, potom 10 min. pri 180 st. C, na začiatku som rúru zaparila vodou.)
Doporučujem všetkým, recept spoľahlivý, ako všetky od teba!
(Ako dôkaz pridávam foto.) -
-
helena99: Doufám, že se podařily
-
Merylas: vyzkouším, právě mi opět kynou
děkuju