Sarma

Jana Dorazinová-Remková Kuchařka: Jana…

Doba přípravy: 35 min 2 porce Mleté maso 12 názorů

Suroviny

1 menší hlávka zelí - použijeme však jen cca 4 listy, podle počtu strávníků
cca 200 g mletého masa MIX
4 plátky uzené slaniny, popřípadě anglické slaniny
1 vajíčko
2 špetky tymiánu
2-3 stroužky česneku
1/2 cibule
2-3 lžíce nastrouhaného parmazánu (není problém dát i jiný sýr)
2 kusy rajčat
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku zelí ponoříme do vroucí vody, tak na 3-4 minuty. Pak ji vyjmeme a opatrně sundáme tolik listů, kolik budeme na oběd potřebovat. Ty následně ještě tak na 2 minuty dáme zpět do vroucí vody.
    Opatrně je vyjmeme, naklepeme jemně košťál, aby změkl a listy zatím necháme bokem.

  2. Do misky vložíme mleté maso. Přidáme vajíčko, utřený česnek, nasekanou cibuli, tymián, sůl a pepř a nastrouhaný sýr.

  3. Maso dobře propracujeme a přiměřené kousky vkládáme do zelných listů. Boky listů založíme dovnitř a od košťálu nahoru zarolujeme. Každý kousek ještě obalíme plátkem uzené slaniny a můžeme zajistit párátkem.

  4. Na dno zapékací misky nakrájíme rajčata, která trochu osolíme a zelné závitky naskládáme těsně vedle sebe. Můžeme zakápnout tak půl dl vody, ale nemusíme, maso pustí šťávu.

  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, cca 25-30 minut

Poznámka

V době, když jsem ještě neměla internet, jsme byli v Chorvatsku a majitel našeho ubytování nám tohle uvařil. Nenapadlo mne v té době si vzít recept, přesto, že to bylo opravdu skvělé. Teď po létech jsem se s receptem setkala na FB a musela ho vyzkoušet :-)

Toto je oblíbené národní srbské jídlo, vaří se také všude v bývalé Jugoslávii a má jednotný název SARMA. Je více variant a nejčastější (a pro mě i nejchutnější) je ta z kysaných hlávek zelí, které se v Srbsku připravuje v mnoha rodinách jako zavařenina na zimu (nakládají se celé hlávky zelí). Jsou i letní varianty jako sarma z mladých listů vinných hroznů, "zelja", česky lebeda zelena, mangoldu, kapusty a jakékoliv listové zeleniny do které se dá balit masová nebo jiná náplň podle chuti a fantazie (bezmasá varianta s rýží a strouhanou mrkví atd.).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Sarma

  • magdalenka magdalenka

    Jana Dorazinová-Remková: presne - len voda a soľ. Vykvasí to. Ak chceš mať na sarmu kysané listy.

    Odpovědět

  • magdalenka: Takže tak nějak, jako kvašáky??:-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jana Dorazinová-Remková: ešte som si spomenula, že pred pár rokmi som skúšala kvasiť samotné listy. Z menšej hlávky (z veľkej sa dosť ťažko oberajú) som obrala listy, dala do misy, zaliala slanou vodou, zaťažila - aby boli stále pod vodou, prikryla a na linke v kuchyni mi vykvasili za pár dní. Voda neprevarená, silno slaná, ako na kvasené uhorky, ja aj tie robím od oka.
    Rada experimentuješ, tak skús.

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    wow,zajímavé :-)

    Odpovědět

  • magdalenka: No paráda, děkuji :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jana Dorazinová-Remková: kedysi, keď sme doma tlačili kapustu (zelí) do suda , sme na tento účel dávali aj celé vrstvy listov. Teraz kupujem narezanú kapustu (listy nemám teda) a tú tlačíme do suda. Ale kapustné listy plním, pretože máme veľmi radi - na tento účel kupujem menšie hlávky, popisujem to pri tomto recepte https://www.toprecepty.cz/recept/17344-zelne-zavit... alebo https://www.toprecepty.cz/recept/46500-zelne-zavit...
    Počas varu listy od kyslej kapusty preberú chuť.

    Odpovědět

  • Eja57: Dobrý nápad, díky :-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Jana Dorazinová-Remková: Pokud dáš mezi naplněné listy kysané zelí, nepropláchnuté, tak při pečení to tu chuť kysaného zelí natáhne - vyzkoušeno, dělala jsem opakovaně a je to moc dobré.

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

  • mika59 mika59

  • Ivana Ch: No, já ty zelné listy nikde neviděla, jinak bych si taky koupila a zkusila to z nich ;-)

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Plněné zelí dělám, plním kysané listy, v krouhárně zelí v Tuchlovicích prodávali celé malé hlávky vykysané, letos jsem se zapoměla podívat.Tenhle týden pojedeme pro zelíčkový salát tak se podívám.Jestli bude, hned ho koupím.

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: sarma recept sarma holandský řízek srbská sarma srbska sarma recept závitky po srbsku sarma recepty jak se nakládají kvašáky listy z hroznu recepty chorvatská sarma recept recept sarma nejlepší sarma sarma recept cz sarma-zelné pečené závitky sarma-recept chorvatské zelí recept sarma jidlo nejchutnejši zelne listy jak se vari chorvatska sarma srbské zelné listy

Zapomněl/a jsem heslo