Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sarma

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 35 min

35 min (35 min příprava)

14. 11. 2017 13:50

Suroviny

Porce: 2 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 725 kJ / 651 kcal
Bílkoviny62,71 g
Tuky34,81 g
Vláknina7,11 g
Cholesterol 412 mg
Sodík 667 mg
Sůl1,54 g
Sacharidy19,83 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

V době, když jsem ještě neměla internet, jsme byli v Chorvatsku a majitel našeho ubytování nám tohle uvařil. Nenapadlo mne v té době si vzít recept, přesto, že to bylo opravdu skvělé. Teď po létech jsem se s receptem setkala na FB a musela ho vyzkoušet :-)

Toto je oblíbené národní srbské jídlo, vaří se také všude v bývalé Jugoslávii a má jednotný název SARMA. Je více variant a nejčastější (a pro mě i nejchutnější) je ta z kysaných hlávek zelí, které se v Srbsku připravuje v mnoha rodinách jako zavařenina na zimu (nakládají se celé hlávky zelí). Jsou i letní varianty jako sarma z mladých listů vinných hroznů, "zelja", česky lebeda zelena, mangoldu, kapusty a jakékoliv listové zeleniny do které se dá balit masová nebo jiná náplň podle chuti a fantazie (bezmasá varianta s rýží a strouhanou mrkví atd.).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

gustavo.woltmann gustavo.woltmann

21. 10. 2020 19:58

Plněné zelí dělám každý rok v zimě a teď jsem přišel na recept sarma, který od té doby dělám místo toho. Recept je skvělý, opravdu lahoda pěkně ke kamnům s pivkem a jste vystaraní. Dávám velký like!
Gustavo Woltmann

magdalenka magdalenka

22. 11. 2017 23:17

Jana Dorazinová-Remková: presne - len voda a soľ. Vykvasí to. Ak chceš mať na sarmu kysané listy.

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 11. 2017 22:57

magdalenka: Takže tak nějak, jako kvašáky??:-8

magdalenka magdalenka

22. 11. 2017 22:42

Jana Dorazinová-Remková: ešte som si spomenula, že pred pár rokmi som skúšala kvasiť samotné listy. Z menšej hlávky (z veľkej sa dosť ťažko oberajú) som obrala listy, dala do misy, zaliala slanou vodou, zaťažila - aby boli stále pod vodou, prikryla a na linke v kuchyni mi vykvasili za pár dní. Voda neprevarená, silno slaná, ako na kvasené uhorky, ja aj tie robím od oka.
Rada experimentuješ, tak skús.

Ivace64 Ivace64

15. 11. 2017 19:49

wow,zajímavé :-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 11. 2017 10:37

magdalenka: No paráda, děkuji :-)

magdalenka magdalenka

15. 11. 2017 08:41

Jana Dorazinová-Remková: kedysi, keď sme doma tlačili kapustu (zelí) do suda , sme na tento účel dávali aj celé vrstvy listov. Teraz kupujem narezanú kapustu (listy nemám teda) a tú tlačíme do suda. Ale kapustné listy plním, pretože máme veľmi radi - na tento účel kupujem menšie hlávky, popisujem to pri tomto recepte https://www.toprecepty.cz/recept/17344-zelne-zavit... alebo https://www.toprecepty.cz/recept/46500-zelne-zavit...
Počas varu listy od kyslej kapusty preberú chuť.

JanaDorazinova JanaDorazinova

15. 11. 2017 01:28

Eja57: Dobrý nápad, díky :-8

Eja57 Eja57

14. 11. 2017 20:29

Jana Dorazinová-Remková: Pokud dáš mezi naplněné listy kysané zelí, nepropláchnuté, tak při pečení to tu chuť kysaného zelí natáhne - vyzkoušeno, dělala jsem opakovaně a je to moc dobré.

jemmy

14. 11. 2017 20:05

<3<3:-K:yes::yes:

mika59 mika59

14. 11. 2017 17:57

<3<3:yes::yes:;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 11. 2017 17:44

Ivana Ch: No, já ty zelné listy nikde neviděla, jinak bych si taky koupila a zkusila to z nich ;-)

Ivana Ch

14. 11. 2017 14:09

Plněné zelí dělám, plním kysané listy, v krouhárně zelí v Tuchlovicích prodávali celé malé hlávky vykysané, letos jsem se zapoměla podívat.Tenhle týden pojedeme pro zelíčkový salát tak se podívám.Jestli bude, hned ho koupím.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sarma sarma recept srbská sarma sarma recepty recept sarma holandský řízek chorvatská sarma sarma chorvatska sarrma sarma se zelím sarma srbská sarma jidlo srbsko jak se vaří sárma srbska sarma recept chorvatskezeli recept na chorvatské zelí závitky z kyslej kapusty z chorvatska sarma s kysaného zelí co je sarma jidlo sarma

Suroviny: zelí hlávkové, maso mleté mix, slanina anglická, vejce, tymián, česnek, cibule, parmazán, rajče, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Sarma

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9zx8