Východňarské pirohy s povidly

Trinka Kuchařka: Trinka

Doba přípravy: asi 1 hod- dle porcí... 2 porce Sladká jídla 9 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Těsto:
1 velké nebo 2 malá vejce
250 g polohrubé mouky
8 PL studené vody
1 špetka soli
Náplň:
švestková povidla
(1 - 2 kávové lžičky vody)
Ochucení:
máslo, sůl
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou polohrubou mouku dáme do mísy, přidáme vejce (já dala 2 vajíčka, byla malá), 1 špetku soli a postupně 8 polévkových lžic vody. Vytvoříme těsto, které se pěkně lepí. Těsto rozpůlíme na dvě části a připravíme vál (nebo kuchyňskou linku).
    Ještě než začneme těsto vyvalovat, dáme vařit vodu se špetkou soli.

  2. Na připravený hladkou moukou pomoučněný vál dáme půlku těsta, kterou pěkně rozválíme, síla těsta musí být 1- 1,5 mm. Po dosažení výše uvedené síly těsta už vrchní část těsta nemoučníme! Hotové těsto rozkrájíme ostrým nožem asi tak na 6 x 6 cm široké čtverce. Do středu čtverců dáváme jídelním nožem z polévkové lžíce povidla o velikosti meruňkové pecky.
    Toto opakujeme i s druhou půlkou těsta.

  3. Když máme hotovo, čtverce přeložíme do obdélníků nebo trojúhelníků (proto pirohy). Nastává lepení. A tady se mohou přidat a pomáhat i šikovné děti. U nás se slepovaly otevřené okraje pirohů ručně palcem a ukazováčkem, potom se ve vodě nerozlepují.

  4. Naházíme do vroucí vody a sem tam promícháme ode dna. Po vyplutí pirohů na hladinu jeden vyjmeme a ochutnáme, zda jsou hotové. Když nejsou, ještě je necháme minutku a vyndáme. Neochlazujeme.
    V malém kastrůlku zpěníme máslo, kterým na talíři pirohy omastíme a pozor - dle chuti osolíme!!!

Poznámka

Malé kousky těsta, které vzniknou kolem dokola vyváleného kruhu, dáváme vařit k pirohům o něco později.

Dříve byla povidla daleko hustší, proto jsme je ředili vodou. Takže když se vám budou zdát moc tuhá, řeďte je lžičkami vody.

Povidla by měla být na pirohy hustší, nežli marmeláda.

Pirohy jsou dost sladké, proto se solí. Ale asi právě tím jsou tak dobré, přeji všem, dobrou chuť !!!

Jinak si můžete dochucovat, tím co máte rádi...

Fotografie neumím zadávat do počítače, natož do receptů :D.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Východňarské pirohy s povidly

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Magdalenka: Ano, souhlasím. Ti předkové si ale uměli vymýšlet výborná jídla. To je dobře,
    díky nim si pochutnáváme i my všichni, tedy ten kdo sem zavítá.
    Kdo založil tento web měl fakt príma nápad. Děkujeme Vám.
    Kdo nerad vaří stále stejná jídla, zde si vybere a uvaří si něco nového na co má chuť a
    nebo i starší jídla na která už dávno zapomněl.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    magdalenka: u nás v kraji se pěstovalo velké množství máku, celé prázdniny jsme mák vytřípali z makovic, babičky a větší děti, které už mohly s nožem. Než se šlo za zábavou, muselo se aspoň chvilku vyklepávat.:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Trinka: samozrejme, ze bol mak... Ide asi o rodinne zvyklosti. U nas doma s makom polovica rodiny, druha polovica s osmazenou struhankou, vtedy napln tvarohova. Stary otec aj s orechami a vnutri slivkovy lekvar.

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Hospodyne:

    Já nevím zda měli tenkrát na Slovensku mák, mě to v 8 letech ani nezajímalo.
    A jelikož se mák musí dochucovat cukrem, nám vůbec na pirohách nescházel,
    ani zde v Čechách nám nescházel i když mák doma byl. Prostě každý je asi od
    malička zvyklí na chutě z mládí... <3:-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Trinka: no jo, naše Slovácko bylo přece jen bohatší a maku bylo jako maku....

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Magdalenka:

    Je to Ukrajina, ano je to pravda, zase chyba jako hrom... :no:
    To mi vůbec nedošlo, myslela jsem hlavně na recept. 8-(
    Ach jo. :-(

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Trinka: Slovensko s Ruskom nehraničí. S Ukrajinou áno.:-8

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Hospodyne:

    Moji rodiče jsou od Michalovec a ty jsou na východě Slovenska, pár km od ruských hranic.
    A tak je nám vařila mamka když jsme byly malé. Potom jsme se je naučily i mi, tři sestry.
    Chtěla jsi starý recept, tak tady ho máš. A mákem jsme je vůbec nesypaly...:-)
    Tento recept už má 72 let, možná i víc, nevím jak dlouho je vařila babička.
    To platí i pro ty halušky od mamky.
    ...
    Jednodušší recepty jsou zdravější než ty složité, ale to nemám ze své hlavy...;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K.. a posypat makem s cukrem nebo strouhaným perníkem...Akorát nevím, zdali je to po " východňarsku" / aby to nebylo některé pravověrné zase líto.../

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: pirohy s mákem pirohy s povidly smazene pirohy s makem vichodnarske pirohy

Zapomněl/a jsem heslo