Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců

Trinka Kuchařka: Trinka

Doba přípravy: cca 1 hod. 2 až 3 porce Bramborová jídla 25 názorů

Suroviny

6 větších brambor
hladká mouka dle potřeby
1 vajíčko
pepř černý mletý dle chuti
sůl též dle chuti
Dochutíme:
zakysanou smetanu
sůl
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, syrové nastrouháme na nejdrsnější straně šestistranného struhadla. Brambory jsou tak najemno nastrouhané, že pusti vodu, tu slijeme mimo, kdo ji pije nebo užívá jinak, uloží ji. Tady ji už nepotřebujeme.
    Přidáme 1 vejce, sůl, pepř a promícháme, aby brambory netmavly, potom postupně přidáváme prosátou hladkou mouku a stále promícháváme a přidáváme mouku, až bude těsto hustější než na bramboráky, případně těsto ještě dosolíme a připepříme dle své chuti.

  2. Než začneme tvořit těsto, dáme vařit vodu na halušky, trochu ji osolíme. Až začne voda vřít, asi polovinu těsta pomalu propasírujeme přes něco jako děravou pánvičku (přes haluškové síto). Nezapomínáme halušky ve vodě při vaření míchat. Když halušky vyplavou na hladinu, vylovíme jednu halušku a ochutnáme, je-li už uvařená. Když ano, vypneme zdroj varu a vyndáme do misky s trochou olivového oleje nebo jiným tukem, který vyhovuje vám, promícháme a trochu přisolíme.

  3. Stejně pokračujeme s druhou polovinou těsta. I tyto po uvaření přidáme k těm již hotovým, ještě je promícháme a dáváme na talíře spolu se zakysanou smetanu, na talíři promícháme a dochutíme solí. Dobrou chuť.
    Takto připraveným hotovým haluškám (bez zakysané smetany) můžete střídavě proměňovat chutě, dle svého vlastního výběru.

Poznámka

Je spousta možností, jak halušky můžeme dochutit.

Já mám nejraději halušky s kysanou smetanou,stačí jen maličko přisolit a ňamka je hotová...

Fantazii a chutím se meze nekladou.

Jak jsem k tomu receptu přišla? Moje maminka i táta byli z východního Slovenska.

Po 2. světové válce se přistěhovali do Čech a maminka nám vařila tak, jak byla zvyklá.

No a později jsem i já začala její slovenská jídla vařit... Výborné jsou i vařené pirohy s povidly.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Trinka: ;-):yes:

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Pro tejaja: díky za fotečky, škoda že to neumím...Pa :-)Trinka.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dnes som po dlhej dobe robila halušky. :-) Musím sa priznať, že podľa svojho, teda bez vajca a s polohrubou múkou. Dovolím si oponovať vete, že vodu z nastrúhaných zemiakov tu nepotrebujeme. Práve naopak, obsahuje škrob, ktorý drží cesto pokope, preto netreba žiadne vajce. Vyskúšaj raz a uvidíš. ;-)
    Halušky so smotanou...u nás sa to nerobí, ale vyskúšala som časť podľa receptu, teda so smotanou. Zvyšok klasika, tentokrát s kyslou kapustou a tým, čo na halušky jednoznačne patrí-slanina. :-) Na fotku som dala polovicu podľa tohto receptu, teda so smotanou, polovicu s kyslou kapustou.
    Nebolo to so smotanou zlé, to rozhodne nie, ale klasika je klasika-bryndza, kapusta, kyslá kapusta, tvaroh...to je na nezaplatenie a tá spomínaná slanina. ;-)
    V každom prípade halušky sú halušky. :yes:;-)

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Hospodyne:

    Dnes bylo krásně pod mrakem, konečně příjemné počasíčko...
    Takže jsem Vám ten recept na vařené pirohy s povidly, konečně
    přidala do receptů. Zkuste si je a dejte vědět jak Vám chutnaly. :-O
    ...
    Jen tak na okraj, jednoduchá jídla jsou nejzdravější.
    Ta složitá i když dobrá dělají zažívací problémy. To ale není z mé hlavy. :-)

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    hospodyne:
    budu se do nich muset, jak čtu brzo pustit, abych si vše zvážila a neudělala zase
    nějakou chybu.
    Dělám je od oka, ale tady to musím uvést jako recept, jinak mi ho neuznají.
    V těchto vedrech se mi je zrovna nechce dělat, mám zdravotní problémy...
    Ale má přijít pár méně horkých dnů, tak by to snad šlo. ;-)
    Tak ještě chvilinku vydržte.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Trinka: píšete o pirozích s povidly - písněte recept. Myslím, že někteří z nás starších si rádi počtou a uvaří.My jim říkáme tašky a náš zeť je zbožňuje. Ráda si připomínám recepty staré spousty desítek let. Některé mi chutnají po létech moc, jiné už vůbec.:-) Ale povidlové tašky s makem, to je taková laciná stálice, že?

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Hosta,
    paní moderátorko já jí odpověděla v jejím stylu, nic víc nic míň.
    S nikým se tu taky nechci nijak dohadovat, nemám to zapotřebí.
    Ale i ona by si to mohla vzít k srdci...

    Paní moderátorko, prosím nechte to tak jak jsem to znovu opravila.
    Je to tak lepší, děkuji.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Trinka: od Casina to nebyl povel, snad jen připomínka k formální stránce receptu, jeho "příjemnost" vypadá někdy trošku jinak;-) Myslím, že jste se ukvapila, to doporučení bylo fajn, vrátím vám ho do postupu. Urážet se netřeba:-) Recept je hezký, jistě se vám povede dát sem i jiný po mamince :-)

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Casino,
    mám dětské vidličky které mají krátké 3 bodce ale krásnou plochu právě na jemné rozmačkání... :-D
    Pokud se týká těch 5. alternativ, k vaší radosti jsem je vymazala a doufám že nyní už budete mít klid.
    Zadávala jsem tu recept poprvé... :-) Pozoruji že jste docela příjemná že??? ;-)
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Odpovědět

  • casino casino

    Trinka:
    Líbí se mi vaše, v surovinách popsané, alternativy. Je ale otázne, zda by nebylo logičtější přesunout je na závěr postupu, či do poznámky:-)
    Většina zdejších údernic by z tohoto rcp vytvořila hafo "nových" ;-)
    ***
    "Česnek propasíruji osolím jej a ještě vidličkou pěkně promačkám."
    Trošku mi uniká smysl mačkání vidličkou:-O
    No, kdybyste ho ale utřela (na prkýnku! nééé že utěrkou:-D nožem naplocho, tak to by teprve byla jemňoučká kašička, že :-K

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Další malá chuťová změna na hotové halušky.
    1 kelímek 200g zakysané smetany, 250g selského bílého jogurtu,
    3 - 4 větší stroužky česneku a sůl.
    Česnek propasíruji osolím jej a ještě vidličkou pěkně promačkám. Všechny ingredience
    smíchám a už nesolím. Kdo má rád hodně ostré může přidat i pálivou papriku v prášku...
    Pálivou papriku v prášku někdy přidávám i do smaženého kysaného zelí. 8-(

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    magdalenka: halušky ako prílohu robím bez zemiakov. A niekedy ich jeme aj takto:https://www.toprecepty.cz/recept/53088-halusky-se-...

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Ahoj Magdalenka,
    děkuji, mám slzy na krajíčku...;-( pa, pááá

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Trinka: netrap sa... Niektore veci nikdy neuvarim tak, ako to varila mamka...

    Odpovědět

  • Trinka Trinka(autorka receptu)

    Casino díky,

    už jsem tu chybu v receptu opravila. Ještě jednou dík, mě by to vůbec nenapadlo... :yes:
    Ještě upřesnění, jako malá holka jsem halušky se ŠPEKEM nemusela. Jinak mě halušky vždy :-Q chutnaly...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: halušky recept východňarské slovenské halušky jak udělat nejlepší halušky vichodnarske pirohy aby halušky netmavly rcp na halušky se s kysaným zelím rcp na halušky se s kysaným zelím už jsem aj zapomnel na vichodnarske jasi udělat halušky domácí rcp na na halušky halušky s brynzou recept vychodnarské holubky nejrychlejsi a nejlepsi halusky východňarské pirohy s povidly halusky s vajickem a smetanou bramborové halušky halušky producer cz

Zapomněl/a jsem heslo