Mrzák

hosta Kuchařka: hosta

Slané pečivo 8 názorů

Suroviny

cca 300 g pečeného vepřového masa (nebo uzeného)
2 hrsti škvarků
400 g hrubé pšeničné krupice
1 PL majoránky
1 PL sušené saturejky (nebo pokrájené natě)
pepř
sůl podle chuti
3 velké stroužky česneku
cca 250-300 ml masového vývaru
(2 vařené brambory)
sádlo na vymazání plechu
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso umeleme (nebo pokrájíme nadrobno), škvarky posekáme, česnek rozmačkáme - vše smícháme s krupicí, kořením, zalijeme vývarem, promícháme, podle chuti dosolíme a necháme min. půl hodiny stát. Můžeme přidat i nastrouhané vařené brambory, placky budou vláčnější, méně křupavé. Těsto by mělo být řidší, něco mezi lívanci a bramboráky :D.

  2. Plech (cca 30x40 cm) vymažeme trošku sádlem, vyložíme pečícím papírem (ten taky vymažeme sádlem) a odpočinuté těsto na něj roztřeme do výšky asi 1-2 cm. Pečeme na 170 st.C dozlatova, teplé krájíme na čtverce.

Poznámka

Název není hanlivým popisem receptu, ale regionálním názvem křupavých kořeněných placek z Vysočiny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 171 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

    Zobrazit další alternativy

    Ohodnoťte recept: Mrzák

    • magdalenka magdalenka

      hosta: ja na dno frknem trochu vody, tiež sa nekĺže...:-8

      Odpovědět

    • recepty73 recepty73

      ...peču jen na pomaštěném plechu;-) https://www.recepty.cz/recept/mrzak-19439

      Odpovědět

    • hosta hosta(autorka receptu)

      magdalenka: těsto se roztírá natenko, když pod papír malinko pomastíš, neklouže, přilepí se;-)

      Odpovědět

    • magdalenka magdalenka

      Prečo je potrebné vytrieť plech sádlom, potom aj papier? Papier sa predsa na plech nepruilepí....:-O

      Odpovědět

    • Natalli Natalli

      Ano, přesně. babička toto jídlo dělala a moc nám chutnalo. Jen si nejsem jistá, zda tam bylo maso. Určitě hrubá krupice, brambory, bylinky a koření, ale nejspíš bezmasá, chudší varianta z Vysočiny. :-)

      Odpovědět

    • Hambro Hambro

      Jejda, já to taky znám. Úplně mi tohle jídlo vypadlo z paměti. Přitom mi hrozně moc chutnalo. Dělávala je babička a říkala mu držtička :-):yes: Určitě udělám a moc děkuji za připomenutí :-K

      Odpovědět

    • yanull yanull(moderátorka)

      Toto jídlo znám pod názvem žebrák ;-):-K

      Odpovědět

    • JanaDorazinova JanaDorazinova

      <3 Joj, ale mám na to chuť!! <3

      Odpovědět

    TIP dne na email

    Tématické fráze: mrzáci jídlo mrzák peceny mrzak mrzáci recept mrzák na na plech top receptymrzak

    Zapomněl/a jsem heslo