Postup přípravy
Krok 1: Houbový prášek: Houby očistíme, pokrájíme na plátky a obvyklým způsobem usušíme. Usušené houby dáme do trouby na 60-65ºC a přesušíme je, až úplně chrastí. Pak je v mixéru důkladně rozmixujeme na prášek. Vydrží v dobře uzavřené kořence i více roků (už mám třetím rokem a pořád skvěle jídlo okoření).
Krok 2: Houbová sůl: potřebujeme 500 g jemně mleté soli, 50 g houbového prášku, 1 kávovou lžičku mletého pepře. Do suché soli vmícháme houbový prášek a pepř. Uchováváme v dobře uzavíratelných nádobách. Houbová sůl je vhodná ke kořenění masa a hlavně bifteků.
Krok 3: Houbové „maggi“: Nasbíráme-li na podzim velké množství václavek a předváříme-li je na zavařování ve slané vodě, tuto tmavou vodu – houbový vývar - nevyléváme, ale po skončení předvařování ji přecedíme přes husté síto a svaříme na malé množství, na černohnědou tekutinu (svaříme v široké nádobě i prudkým varem, aby bylo rychle hotovo). Tekutina je zahoustlá a dává se do polévek a omáček, ale jen malinko, je neuvěřitelně „houbově aromatická“, ale i hodně slaná. Zkoušela jsem zavařovat do malinkých skleniček (od křeníku), zavařené vydržely dlouho, ale po otevření se poměrně rychle kazily. Doporučuji nevařit je až do takové hustoty (kvůli slanosti), ale raději je zamrazit v sáčcích na led a ty pak uzavřít ještě v igelitových (ne mikroténových) sáčcích. Lze udělat i z jiných hub, ale václavky jsou nejlepší, protože jsou hodně aromatické.
Krok 4: Uskladnění sušených hub ve sklenicích: Usušené houby nacpeme a trochu namačkáme do sklenic (musí to být šroubovací sklenice) a otevřené je postavíme na rošt v troubě. Při pootevřených dvířkách trouby dosušujeme při 60º C, až chrastí. Trvá to asi deset, možná patnáct minut, přesně to nevím, nestopla jsem si to. Dávám na rošt i víčka, aby byla horká. Jakmile jsou houby hodně vysušené a chrastí, sklenice rychle zašroubuji a to hodně pevně a nechám na lince vystydnout. Sklenice označím štítky s udáním roku sběru a uložím. Tyto houby jsou vlastně „zavařené“, víčko se přisaje a jsou jako čerstvě usušené i více let. Po otevření sklenice se spotřebovávají postupně podle potřeby. A ta vůně z nevyčpělých houbiček!
Zveřejněno 27. 7. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbové domácí přípravky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zkQ8
Moje poznámka
Houbové domácí přípravky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zkQ8
Nejnovější recepty
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 2 hodinami
Restovaná zelenina jako ratatouille po našem
Přidáno před 13 hodinami
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 23 hodinami
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 16. 9. 2025 16:01:02
Kuřecí karí
Přidáno 16. 9. 2025 14:02:01
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno 16. 9. 2025 05:48:45
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 46 minutami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 57 minutami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 1 hodinou
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 2 hodinami
Brokolice s Nivou
Dede. před 2 hodinami
Švestkový koláč kynutý-nekynutý
slunecnice666 před 3 hodinami
Buřtguláš
Rosiwannabe před 3 hodinami
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 4 hodinami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 5 hodinami
Tématické fráze:
houbova smazenice k uskladnění,
domácí houbové koření,
houbový odvar,
houby na topinky lze zavarvat,
recept na kvašené houby z z ruska,
přesušené houby co s tím,
zaczavarovani z hub,
předdušené houby,
je třeba usušené houby ve skle ještě sterilizovat,
recepty z hub na uskladneni,
zavařená houbová směs,
domácí houbový vývar
Suroviny:
houby,
houby sušené,
sůl,
pepř,
houby sušené
Komentáře (26)
Vite ja jsem takovy amater . Mam dost i kucharskych knih , ale ty soucasne mne i zarazi . Zbytecne popsanych mnoho stran papiru o nicem . Kdyz umite udelat cisty pruzracny vyvar z libovolneho masa , tak mate tolik super polevek , ze je ani nepopisete . S nudlemi , nocky , knedlicky , ryzi , hraskem , mrkvi , porkem , proste rodinne recepty . Je to na 100 stran a jsou Vase . To mate jako gulasova , drstkova , gulase , perkelty . Zaklad je stejny a tu specifickou chut a kouzlo do toho vkladate sama , co tam jeste pridate na vylepseni .
A ted ruske kvasene zeli . V Rusku takove nase krajene nekoupite . Vetsinou pouze s mrkvi . 1-2 mrkve najemno nastrouhane na 1kg zeli . Vynikajici . Neni to tak davno , co jsem tam pracoval jako zastupce nasi firmy , takze vim o cem hovorim .
Dam jeste jeden recept , ktery mam z vychodniho Slovenska . Kvasene houby .
Nalev 1 kg hub , 1l vody , 40 g soli , bobkovy list , par celych pepru a noveho koreni . Houby nakrajime na cca 1 cm platky a varime ve slane vode 10 min . /lzice soli na 1 l / Prudce ochladime . Okapane houby smichame s jednou , dvema cibulemi a strouzkem cesneku na platky . Natlacime do sklenic a zalejeme studenym nalevem . Zatizime , nalev musi byt alespon na prst nad houbami . Do chladna a za tri , ctyri tydny je mlecne kvaseni ukoncene . Muzeme sterilizovat pro delsi uchovani .
Samozrejme tak jako kdyz kvasite zeli doporucuju zasadne nepouzivat sul s jodem . Ztraci to barvu a rychle mekne .
No, do té doby, než se k nim dostali moli...
Problém vyřešen od doby, co se přesušené houby skladují ve skle se zábrusem, či s víčkem
... a BEZ "ZAVAŘOVÁNÍ"