Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby mléčně kvašené

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie515 kJ /
123 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 32,00 g
Sůl80,00 g
Sacharidy30,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kromě tradičního sušení, sterilování a moderního mražení existuje méně známý, zato prastarý způsob konzervace hub - tzv. mléčné kvašení. Nejprve potřebujeme kameninový soudek, v jakém se nakládá zelí. Stejně dobře se hodí i jakákoli větší kameninová nádoba nebo v případě nouze také velká zavařovací sklenice. Uvedeme do varu osolenou směs vody a octa - kyselou pochutinou šetříme, přidáváme jen 2-3 lžíce. Pečlivě očištěné a oprané houby nakrájíme na větší kousky, které krátce, asi 7 minut, v roztoku povaříme. Propláchneme studenou vodou a narovnáme do připravené vymyté nádoby. Krok 2: Nálev, jímž houby nakonec zalijeme má složení: Na 1 l vody 80 g soli bez jódu, 30 g cukru a to nejdůležitější - přidává se do něj zákvas - např. acidofilní mléko nebo živý jogurt, 1 velká lžíce. K zatížení slouží podobně jako u zelí dřevěná destička a závaží nebo omytý kámen. Houby necháme kvasit 2-3 týdny, pokud je třeba nálev dolévat, poslouží nám převařená voda. K tomuto druhu konzervace se hodí nejlépe ryzce a lišky i různé druhy holubinek. Pokud skladujeme kvašené houby v chladu, můžeme je půl roku konzumovat buďto přímo ze soudku, nebo použít do omáček. Krok 3: .

Zveřejněno 2. 9. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Díky nařízení EU se u nás sůl bez jódu nesmí prodávat. Kupuji mořskou sůl a používám tam, kde se má použít sůl bez jódu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houby mléčně kvašené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9Ko8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houby mléčně kvašené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9Ko8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
lišky houby recepty konzervace, mléčně kvašená zelenina - videorecept, nále na kvašené houby, kvašené hoby recept

Suroviny:
houby, sůl, ocet, sůl, cukr, mléko acidofilní

Přidat fotografie receptu