

Domácí houbové koření
Suroviny
- lesné huby ( zmes alebo jeden druh, použila som podpňovky - václavky )
- I. variant: sušené feferonky
- II. variant: mleté čierne korenie
Postup přípravy receptu
Jelikož máme hodně podpňoviek a není je už kam dávat a nestíháme jíst, používám na vaření jen kloboučky a nožičky jsem použila na houbové koření. Houby očistíme, nařízneme a vysušíme. Sušila jsem v pootevřené troubě při teplotě 80°C asi 1 hodinu, ale záleží to na druhu a části hub.
Vysušené houby rozmixujeme. I. varianta: houby mixujeme s vysušenými feferonkami (množství podle chuti, ale doporučuji méně, aby po přidání do jídla nebylo příliš ostré).
II. varianta: houby mixujeme spolu s mletým pepřem (je lepší to spolu premixu kvůli rovnoměrnému rozptýlení koření).
III. varianta: rozmixujeme jen čisté vysušené houby (upřednostňuji, mohu pak použít do libovolného jídla).
Dobře rozmixovaný houbový prášek uložíme do tmavé skleněné láhve se zabroušeným uzávěrem, aby nevyprchalo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí houbové koření
-
Přidám také svou trošku do mlýna...ještě lepší koření je ze sušených noh bedel, mnoho lidí sbírá jen klobouky a z neznalosti se připravují o něco úžasného! Mleté sušené nohy bedel jsou lepší než Maggi...vyzkoušejte!
-
dobré na celý rok
-
je to úžasně aromatické
dělám si také houbové koření
-
Dělávám také, je to výborný receptík
-
Terezka, z ostatných nožičky nevyhadzujem, len u válaviek sa mi zdali také žuvačkové (u starších), preto som ich nevyužívala. Ale už ich budem sušiť na prášok.
-
Super nápad
-
Momentálně svoje houbové koření nemám,ale pepř jsem dával taky,a přidával jsem trochu sušeného pestřce obecného,on je ve větším množství jedovatý,ale tak výborně aromatický.(Scleoderma citrinum)
-
magdalenka: Magduška, ja ich vždy normálne používam, zo všetkých húb, nikdy nevyhadzujem, aj na polievku, praženicu, na čokoľvek, vždy použijem celé huby.
-
A ja som doteraz nožičky podpňoviek vždy vyhadzovala...nenapadlo ma takto ich využiť. Polepším sa.
-
-
Teri dělám stejně a také nejen jako suché, ale i jako tzv.tresť, můžeš taky zkusit, taky výborné. Nechci ti to přidávat do podobných, ale tu je odkaz http://www.toprecepty.cz/recept/7394-houbova-trest/
Každopádně využití však do poslední houbičky