Polévka srbská čorba

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

4 porce Polévky 8 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

150 g tuku
kousek cibule
200 g předního vepřového masa bez kosti (plec, ramínko)
mletá sladká paprika
1,3 l vody
kousek mrkve, petržele a celeru
sůl
mletý pepř
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
2 rajčata
2 papriky
feferonky
1/4 lžičky octa
petrželka
Vegeta speciál (tu si dnes asi někdo nepřidá)Nočky:
1 malé vejce
2-3 lžíce hrubé mouky
1 lžíce strouhanky
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso pokrájené na kostičky, lehce je osmahneme a dusíme v menším množství vody pod pokličkou, až se šťáva téměř vydusí. Zasypeme paprikou, po zpěnění zalijeme trochou vody, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, koření, sůl, a dusíme, až maso téměř změkne.

  2. Přidáme zbývající vodu, vše uvedeme do varu, vložíme papriky, rajčata a feferonky (feferonky dáme podle chuti, ale nelze je úplně vynechat), vaříme až zelenina téměř změkne. Zavaříme malou lžičkou nočky a vaříme 5 min. Polévku nepatrně okyselíme octem, vyjmeme nové koření a bobkový list, polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

  3. Příprava nočků: Vejce rozšleháme s částí mouky, strouhankou a solí, promícháme, podle potřeby přidáme mouku a vypracujeme tvárlivé těsto. Necháme je asi 10 min odležet.

Poznámka

Zdroj - Sešit Libuše Vlachové (Sešit = brožované vydání kuchařských předpisů - měla jsem kdysi půjčené od sousedky). Mírně upraveno.

Čorba je polévka rozšířená nejen v různých zemích na Balkáně, ale téměř v celém středomoří, např. v Tunisu je prý známá pod jměnem šorba, kde se dělá buď z kuřecího nebo skopového masa. Ingredience jsou pochopitelně podle různých zemí a oblastí odlišné.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Polévka srbská čorba

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: ja nie.:-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Já vždycky do nočků máslo, hezky to dochutí!<3

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Podle té původní autorky Libuše Vlachové se tam žádný tuk nedává, ale pokud máte nějaký svůj oblíbený recept na noky s tukem, tak by to nemělo vadit a klidně udělejte nočky podle svého.;-):-) Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Do těch nočků, žádný tuk ???

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    bofinka: :yes: Tebe jsem přesně měla na mysli - že poskytneš validní info :-K děkuji

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: :-D:-D:-D:yes: Ty jsi byla pilná a našla jsi jich několik, ona jedna je i tady na topkách, dokonce dvě - https://www.toprecepty.cz/recept/11032-corba-od-ma... od magdalenky a pak od Straslipka Martin https://www.toprecepty.cz/recept/34682-balkanska-c..., ale obě jsou jiné, ale já mám také ještě několik jiných receptů na tuto polévku. Čechy a Morava jsou maličké oproti Balkánu a celé části Středomoří a vezmi si, kolik je tu jen receptů třeba na kulajdu! Tak na tak velké rozloze tam na jihu to asi bude nepřeberná plejáda různých receptů!:-D;-) Tahle by mohla být našim středoevropským jazýčkům chutově dost blízká, proto jsem jí vybrala;-):-8. Přeji všem, kdo vyzkouší dobrou chuť! Myslím, že každá oblast má tu svoji "pravou" čorbu. ;-):-D:yes: Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Corba v srbstine (a vubec na celem Balkane, Turecku a i dale na vychod) znamena polevka, bud jenom zeleninova, lusteninova, nebo s kousky masa (jehneci, teleci, uzene), kde alespon jednou surovinou je nejaky kysely prvek. Muze jim byt zakysana smetana, jogurt, kefir, citron, ocet, kysane zeli atd. Kdezto vyvar z masa s zeleninovou vlozkou + treba testovina, knedlicky, noky) je v Srbsku supa.
    Takze nazev "polevka srbska corba" je neco jako kdybys napsala "srbska kyselkava polevka". Ale tech maji v Srbsku silene moc. Proste neni to pojmenovani specificke polevky, ale obecny nazev druhu polevky.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    No tak kam se hrabe na čorbu asi tisíc receptů na svíčkovou....
    Jsem našla čorbu s:
    - fazolemi - hlavně Bulharsko
    - kysaným zelím
    - masovými knedlíčky
    - uzeným masem
    :-O
    Máme tu myslím nějaké expertky přes balkánskou a přilehlou kuchyni....holky tak existuje nějaká "pravá":-?

    Odpovědět

Tématické fráze: tuniská čorba

Zapomněl/a jsem heslo