Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 720 kJ / 7 342 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,47 g |
Tuky | 46,03 g |
Vláknina | 157,67 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 810 mg |
Sůl | 1,50 g |
Sacharidy | 1 558,48 g |
Postup přípravy
Cukr svaříme s vodou a kořením. Po svaření koření odstraníme. Do svařeného roztoku vsypeme přebrané, oprané a okapané brusinky a necháme krátce vařit. Nakonec přidáme omytá, oloupaná a na větší kousky pokrájená jablka. Ještě chvíli povaříme. Kompotem naplníme čisté a vysušené zavařovací sklenice. Každou naplněnou zavařovací sklenici zalijeme trochou rumu. Zavařovací sklenice ihned povážeme celofánem nebo uzavřeme víčky Omnia a kompot uložíme v chladnu a temnu. Sterilizace odpadá, kompot není určen k dlouhému skladování. Krok 2: Kaštanový kompot:
Nejdřív ve vodě povaříme oloupané kaštany Cukr, víno citrónovou kůru či vanilku necháme spolu 5 minut povařit, pak přidáme předvařené kaštany a dovaříme do měkka tak, aby se nerozpadaly. Kompot může být podáván jak teplý, tak studený. Krok 3: Mrkvový kompot s jablky:
Očištěnou mrkev nakrouháme na hrubém struhadle. V kastrolku s vodou rozpustíme lžíci cukru, přidáme mrkev, osolíme větší špetkou soli a dusíme doměkka. Pak přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka. Ještě malou chvíli společně podusíme a podle chuti přisladíme. Do zchladlého kompotu přidáme šťávu z pomeranče a podáváme. Krok 4: Okurkový kompot:
Okurku oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na plátky. Ocet svaříme se skořicí a hřebíčky a podle chuti osladíme. Do zálivky vhodíme okurky a 10 minut povaříme. Pak okurky scedíme a zalejeme vychladlým, svařeným cukrem. Můžeme hned podávat. Krok 5: Rychlý jablečný kompot:
Nezkonzumovaná jablka po čase začnou být moučná a ne moc chutná. Oloupeme je, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince. Přelijeme vodou, osladíme, přidáme hřebíček, kousek skořice a na plátky pokrájený citrón. Přivedeme k varu a ihned dáme chladit. Pro lepší vůní přidáme sklenku rumu. Dobře vychlazený kompot příjemně osvěží. (Pro děti bez alkoholu!) Krok 6: Rychlý kompot z hrušek:
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky nebo osminky. Posypeme cukrem podle chuti, přidáme hřebíček, celou skořici, badyán, zalijeme vodou a povaříme. Hotový kompot necháme vychladit. Musíme jej brzy zkonzumovat. Krok 7: Švestkový kompot s karamelem:
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, který necháme za stálého míchání zhnědnout. Můžeme případně přilít 2 lžíce vody. Přidáme ovoce a v připraveném karamelu podusíme 5 minut. Nakonec podlijeme pomerančovou šťávou. Citrón vymačkáme, šťávu také přidáme ke švestkám, dobře promícháme, krátce prohřejeme a dochutíme destilátem. Hustou zkaramelizovanou ovocnou směs rozdělíme na talíře a podle chuti jí můžeme posypat moučkovým cukrem. Pro děti oddělíme část bez přidání alkoholu.
Zveřejněno 25. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kompoty pro rychlou spotřebu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3mJ
Moje poznámka
Kompoty pro rychlou spotřebu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3mJ
Nejnovější recepty
Kosmatice se sýrem vhodné pro diabetiky
Přidáno před 4 hodinami
Arabský hummus
Přidáno před 6 hodinami
Cuketová placka vhodná pro diabetiky
Přidáno před 6 hodinami
Pórkový krém
Přidáno před 12 hodinami
Penne s kuřecím masem, brokolicí a mascarpone
Přidáno před 12 hodinami
Poháry s jogurtem a chia semínky
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevabčiči se sýrem
E. J. K. před 1 hodinou
Domácí rohlíky jako z pekárny
Jedlik před 2 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
Nikolw před 4 hodinami
Zapečené brambory s uzeným masem a smetanou
Jasminka4 před 5 hodinami
Vaječný salát se sýrem
panilek před 5 hodinami
Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami
habis před 6 hodinami
Francouzské brambory
Lucek před 6 hodinami
Gnocchi zapečené se smetanou, pórkem a anglickou slaninou
Lucek před 6 hodinami
Jahodové nic se špaldovým korpusem
iveta.kroul před 6 hodinami
Pórková polévka s česnekem a kroupami
Dagemar před 6 hodinami
Tématické fráze:
mrkvový kompot,
mrkvový kompot s bílým vínem,
kompot z jablek a pomerančů,
mrkvový jablkový kompot,
jablečný kompot s bílým vínem,
mrkvový kompot s bílým vínem recepty,
mrkvový kompot s vínem,
mrkvový kompot s bílým vínem recept
Suroviny:
brusinky,
jablko,
cukr,
voda,
skořice celá,
badyán,
kaštan jedlý,
cukr,
víno bílé,
kůra citronová,
mrkev,
sůl,
cukr,
jablko,
šťáva pomerančová,
okurka salátová,
ocet jablečný,
skořice,
koření hřebíček,
cukr,
jablko,
cukr,
koření hřebíček,
citron,
hruška,
skořice,
koření hřebíček,
voda,
švestky,
cukr,
máslo,
šťáva pomerančová,
citron,
gin
Komentáře (5)