Suroviny
Porce: 5-7
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 865 kJ / 3 314 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 171,34 g |
Tuky | 30,60 g |
Vláknina | 25,90 g |
Cholesterol | 390 mg |
Sodík | 359 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 578,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou a vždy po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je sejmeme, aby se nepotrhaly. Takto postupujeme až do té chvíle, než máme cca 10-15 zelných listů, které budeme plnit. Ze zbylé hlávky můžeme udělat klasické dušené zelí.
Krok 2: Na sádle necháme osmažit pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso, které také osmažíme a poté dochutíme kořením solí a pepřem (babička někdy přidala i trochu česneku). Hotové maso smícháme s vařenou rýží a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, osolíme a umícháme kompaktní směs, kterou naplníme osušené spařené zelné listy, ze kterých jsme naplocho odřízli tvrdou část a pevně je zabalíme.
Krok 3: Pevně zabalené naplněné zelné listy osmažíme ze všech stran dozlatova, dbáme na to, aby byly listy suché, jinak budou při smažení dost prskat. Osmažené je vkládáme natěsno jeden vedle druhého do pekáče. Vše zasypeme velkou sklenicí kysaného zelí i s nálevem.
Krok 4: Do výpeku po smažení nasypeme 3 lžíce mouky, kterou osmažíme dorůžova (uděláme jíšku) a poté zalijeme vývarem, necháme krátce provařit a pak nalijeme do pekáče na zelí.
Krok 5: Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct na cca 1 hodinu. Po upečení necháme 5-10 minut odstát, pak podáváme.
Krok 6: Nejlepší golubce / holubce jsou přímo z hlávky kysaného zelí, které nakládáme na dno sudů s kysaným zelím, ale když hlávky dojdou, jde i takto.
Zveřejněno 29. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Golubce (holubce) podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK23
Moje poznámka
Golubce (holubce) podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK23
Nejnovější recepty
Květákový řízek
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso v zelenině s bulgurem
Přidáno před 17 hodinami
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno 18. 9. 2025 20:59:37
Pohanka s jablky
Přidáno 18. 9. 2025 17:00:02
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno 18. 9. 2025 15:12:02
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno 18. 9. 2025 11:38:51
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
xlindadivis před 2 hodinami
Jednoduchý piškotový korpus
HanaOrlova před 7 hodinami
Fazolková polévka na kyselo
Kajkajak před 7 hodinami
Palačinky
supportorlik před 8 hodinami
Banánová bábovka
nericek71 před 8 hodinami
Kuře se slaninou a paprikami
jindrastec před 9 hodinami
Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Michal.Kuchnik před 10 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Palenka před 11 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
sterzova1963@seznam.cz před 13 hodinami
Gulášová polévka
Jaroslav.gois@gmail.com před 14 hodinami
Tématické fráze:
holoubci z mletého masa recept,
recept na golubce
Suroviny:
zelí hlávkové,
maso vepřové mleté,
pepř,
rýže,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
vývar,
zelí kysané
Komentáře (3)