Suroviny
Porce: 5-7
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 865 kJ / 3 314 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 171,34 g |
| Tuky | 30,60 g |
| Vláknina | 25,90 g |
| Cholesterol | 390 mg |
| Sodík | 359 mg |
| Sůl | 0,81 g |
| Sacharidy | 578,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou a vždy po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je sejmeme, aby se nepotrhaly. Takto postupujeme až do té chvíle, než máme cca 10-15 zelných listů, které budeme plnit. Ze zbylé hlávky můžeme udělat klasické dušené zelí.
Krok 2: Na sádle necháme osmažit pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso, které také osmažíme a poté dochutíme kořením solí a pepřem (babička někdy přidala i trochu česneku). Hotové maso smícháme s vařenou rýží a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, osolíme a umícháme kompaktní směs, kterou naplníme osušené spařené zelné listy, ze kterých jsme naplocho odřízli tvrdou část a pevně je zabalíme.
Krok 3: Pevně zabalené naplněné zelné listy osmažíme ze všech stran dozlatova, dbáme na to, aby byly listy suché, jinak budou při smažení dost prskat. Osmažené je vkládáme natěsno jeden vedle druhého do pekáče. Vše zasypeme velkou sklenicí kysaného zelí i s nálevem.
Krok 4: Do výpeku po smažení nasypeme 3 lžíce mouky, kterou osmažíme dorůžova (uděláme jíšku) a poté zalijeme vývarem, necháme krátce provařit a pak nalijeme do pekáče na zelí.
Krok 5: Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct na cca 1 hodinu. Po upečení necháme 5-10 minut odstát, pak podáváme.
Krok 6: Nejlepší golubce / holubce jsou přímo z hlávky kysaného zelí, které nakládáme na dno sudů s kysaným zelím, ale když hlávky dojdou, jde i takto.
Zveřejněno 29. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Golubce (holubce) podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK23
Moje poznámka
Golubce (holubce) podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK23
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 10 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nebeský koláč
Janja před 3 hodinami
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 5 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 5 hodinami
Pizza šneky
Kajkajak před 5 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 6 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 6 hodinami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 7 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 7 hodinami
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 8 hodinami
Tématické fráze:
holoubci z mletého masa recept,
recept na golubce
Suroviny:
zelí hlávkové,
maso vepřové mleté,
pepř,
rýže,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
vývar,
zelí kysané
Komentáře (3)