Tvarohová mramorová bábovka s posypkou

fredomgc Kuchař: fredomgc

Moučníky , Bábovky 0 názorů

Suroviny

250 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
250 g polotučného tvarohu ve vaničce
125 změklého másla
3 vejce
2 lžíce kakaa
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
Zdobení:
100 g hořké čokolády
sekané mandle
jahody v bílé čokoládě
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravte nadýchanou pěnu – do mísy nasypte moučkový cukr, přidejte 3 oddělené žloutky a změklé máslo. Suroviny spojte dohromady a vyšlehejte (nejlépe ručním šlehačem) do nadýchané pěny.

  2. Přidejte tvaroh a zašlehejte jej do žloutkové pěny.

  3. Ze třech bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.

  4. Smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidejte ji do tvarohové směsi a vymíchejte hladké těsto.

  5. Nyní můžete po částech zlehka zapracovávat bílkový sníh.

  6. Menší část těsta oddělte do jiné mísy a vmíchejte do něj kakao.

  7. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a následně vysypejte strouhankou. Můžete začít vrstvit těsto. Lžící nejprve nabírejte bílé těsto, pak přidejte vrstvu z tmavého těsta a nakonec zbylou část bílého těsta. Žádaný mramorový efekt se tak vytvoří sám, těsta není třeba promíchávat. Každá bábovka tak bude mít neopakovatelný originální vzhled.

  8. Formu s těstem vložte do trouby a pečte na 180 °C, dokud těsto nezezlátne, tedy asi 40 minut. Bábovka je hotová, když těsto nelepí, pro kontrolu do něj píchněte špejli.

  9. Poté bábovku vytáhněte a nechte ji ve formě asi 15 minut zchladnout, teprve pak ji vyklopte na kuchyňskou mřížku.

  10. Nad párou nechejte rozehřát čokoládu, dále rozkrojte jahody v bílé čokoládě na větší kousky a mandle nasekejte nadrobno.

  11. Nyní již vychladlou bábovkou krásně rovnoměrně polejte čokoládou a ještě před zatuhnutím posypte mandlemi a připravenými jahodami. Až čokoláda docela ztuhne, můžete podávat.

Poznámka

Bábovka je tradiční a svým vzhledem i chutí typické sladké pečivo, které je oblíbené v celé střední Evropě. Můžete se s ním tak setkat i na Slovensku, Polsku, v části Německa či v Rakousku. První zmínky o bábovce lze dohledat již v 15. století. Název „bábovka“ může mít několik významů. Odvozuje se od původní formy, která měla podobu staré ženy, nebo má na název vliv, že ji pekly především babičky, či to, že díky měkké konzistenci právě jim hodně chutnala.https://superzdrave.cz/tvarohova-mramorova-babovka...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Tvarohová mramorová bábovka s posypkou

K receptu nejsou žádné komentáře.