Kapustová polévka

Polévky Doba přípravy: 20 minut 7 názorů

Polévky Doba přípravy: 20 minut 7 názorů

Suroviny

30 dkg kapusty nakrájené na nudličky
3 brambory
kousek uzeného masa nebo slaniny
1 zeleninový bujón
3 stroužky česneku
sůl
pepř
Na jíšku:
50 g sádla
2 lžíce hladké mouky
majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny dáme vařit do jednoho hrnce.

  2. Až budou brambory měkké, zahustíme světlou jíškou.

  3. Nakonec ozdobíme majoránkou.

Komentáře k receptu Kapustová polévka

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Dámy:-K - já základní poučku samozřejmě znám a nezpochybňuji....jen že to jde i jinak...

    Co bych ale určitě zpochybnila - slaninu bez předchozí úpravy dát do hrnce se vším ostatním....jak se píše v receptu...libové uzené dejme tomu ano, ale slaninu?:-O

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Pred desiatkami rokov, keď som začínala, mi jeden kuchár v reštaurácii dal radu, ktorú označil ako zásadnú: Do studeného teplé a do teplého studené. Vravel mi: horúcu zápražku (jíšku) zaleješ vždy studenou vodou, ak ju más vychladnutú (z akýchkoľvek dôvodov), zaleješ vždy horúcou vodou. Chodili sme kdekade po výletoch a opakovane som sa niekoľkokrát pýtala v Tatrách kuchárov. Každý mi povedal to isté.;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Eja57: Pokud chci mít výsledný produkt opravdu hlaďoučký, liji do teplé jíšky studenou tekutinu a rozmíchávám kovovou metličkou - to ale nemůže být v základu cibule nebo něco jiného, protože by se na metličku namotala. Moje maminka a babička si naopak dělaly jíšku předem a úplně studenou ji vhodily do vroucí polévky nebo omáčky. ;-) Každý má nepochybně svůj osvědčený postup, nicméně začátečník potřebuje nejdřív návod, co dělat, aby si ten svůj osvědčený postup mohl najít, jak píše tejaja.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Dajda: casino....no, já odjakživa do hrnce vroucí polévky/omáčky liji vroucí zpěněnou jíšku z pánvičky a vždycky ok....no ale pokud v kastrole dělám jíšku, třeba už cibulovou, jako základ, tak pak opravdu liji studený vývar/vodu....tak nevím....

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda:
    Jj, traduje se to :yes: leč není to tak jednoznačné :-8 M.j. i na šikovnosti záleží... ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tejaja: ... a že do horké polévky musí přijít studená jíška a naopak! ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Chcelo by to napísať recept podrobnejšie. Začínajúce kuchárky nemusia vedieť, ako urobiť jíšku.

    Odpovědět