

Semínkové bagety II
Suroviny 3 velké bagety
- 400 g hladké mouky
- 80 g pšeničné celozrnné hladké mouky
- 80 g žitné chlebové mouky
- 2 lžičky soli (13g)
- 1 lžička krupicového cukru
- 350 g vlažné vody-dle potřeby
- 21 g čerstvého droždí
- zhruba 3 lžíce směsi semínek na povrch-len, sezam, mák, slunečnice
Postup přípravy receptu
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Buď v domácí pekárně nebo jiným způsobem a necháme ho vykynout. Pokud budeme dělat v domácí pekárně, tak jako první do nádoby dáme vlažnou vodu, pak proseté mouky smíchané dohromady i se solí a nahoru pak cukr a rozdrobené čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.
Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na tři stejné díly. Každý díl zpracujeme do bochánku a následně vyválíme do tvaru delší podlouhlé bagety. Povrch lehce orosíme rozprašovačem vlažnou vodou, posypeme směsí semínek a ještě válíme, snažíme se semínka do těsta "zamačkat". Délku baget zvolíme dle délky pečícího plechu. Pak je na plech uložíme, buď na teflonovou fólii nebo papír na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme je vykynout.
Vykynuté bagety ještě můžeme jednou lehce orosit vlažnou vodou a vložíme je do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme zhruba 20 minut, tento čas je pouze orientační. Po upečení bagety odložíme na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Jak na kynuté těsto:https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Semínka na povrchu drží lépe, než kdybychom bagety jen potřeli vodou a semínky posypali. Ale zase ještě lépe by držely, pokud bychom vykynuté bagety potřeli rozšlehaným vejcem a posypali. Někdo nechce vejce používat, tak to je něco mezi tím. :-)
V těstě je i trochu žitné chlebové mouky, tak jsou bagety zase chuťově trochu jiné, než jen z pšeničné mouky.
A samozřejmě, že místo tří větších baget se může udělat více menších.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Semínkové bagety II
-
cathleen: Díky.
A je vidět, že to už máš "vymakané".
Není se co divit.
Utěrka je dobrý nápad.
-
No ty jsou parádní
Také peču něco podobného - bagety poválím po nové utěrce, kterou jsem namočila, vyždímala a položila na tác, pak jsou vlhké ze všech stran. No a potom je oválím i v semínkách a teprve dám kynout