

Kuřecí prsa na žampionech dušená v troubě i v PH
Suroviny 4 porce
- 2 velká nebo 4 menší kuřecí prsíčka (nebo stehenní řízky)
- sůl
- pepř
- trochu hladké mouky na obalení masa
- 50 g másla
- 1 střední cibule
- 150-200 g žampionů (lze i lesní houby)
- 100-150 ml bílého vína
- kuřecí vývar
- 1 lžíce hotové jíšky nebo záklechtka z mouky a vody (nebo z mouky a smetany)
- citronová šťáva na dochucení
- případně umleté koření ze sušených hub
Postup přípravy receptu
Kuřecí prsa upravíme podle potřeby – velká prořízneme na plocho a vytvoříme z jednoho prsa 2 porce. Maso jemně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Ve vhodném kastrolu rozpustíme máslo, opečeme na něm připravená prsíčka, vyjmeme je a na zbylém másle opečeme cibulku a žampiony.
Vrátíme maso (i se šťávou, kterou pustilo), podlijeme vínem a povaříme několik minut. Přilijeme vývar (já měla domácí slepičí) a pod poklicí dusíme v troubě (180ºC) do změknutí masa a žampionů. Pokud máme, přidáme prášek ze sušených lesních hub pro silnější houbové aroma (ale lze použít místo žampionů i lesní houby, jak sušené, tak i mražené).
Hotové maso zahustíme jíškou nebo záklechtkou z vody a mouky, anebo pokud chceme mít omáčku jemnější, rozmícháme mouku ve smetaně. Podle chuti přikápneme pár kapek citronové šťávy, je-li třeba, omáčku podle chuti přisolíme.
Podáváme s rýží, těstovinami, bramborami, knedlíky, prostě dáme si k omáčce to, co máme rádi.
Poznámka od kuchařky
Tento recept lze použít i pro PH, pouze základní přípravu uděláme na pánvi, nebo opékání zcela vynecháme, a dáme připravené maso, cibuli i houby a ostatní ingredience rovnou do PH, podlijeme a vaříme na high 2 a půl hodiny, pak omáčku zahustíme a provaříme.