

Kuřecí maso s přílohou ve smetanovém sosu
Suroviny 4 porce
- 1 naporcované kuře nebo stehna, paličky (pro 4 osoby)
- 150 g Váhalovy nebo moravské slaniny
- 2-3 stroužky česneku
- 1 cibule
- pár snítek tymiánu
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř mletý
- Příloha dle chuti:
- gnocchi, noky, těstoviny
Postup přípravy receptu
Kuře naporcujeme nebo použijeme kuřecí díly, dle vlastního výběru. Osolíme, opepříme.
Do pekáčku nasypeme jemně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na menší kostičky nebo nudličky pokrájenou slaninu a pár snítek tymiánu. Vše promícháme, zalijeme smetanou a do této směsi posadíme připravené kuřecí maso.
Zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 30 minut, pak odklopíme a dopečeme do barvy a doměkka, za občasného přelití smetanovým sosem. Je-li třeba, podlijeme, ale jen maličko, nechceme mít kuře ve smetanové lázni, jen v takovém krémovém sosu, který hezky obalí námi zvolenou přílohu.
Když je kuře hotové, vyndáme ho stranou na talíř a do sosu nasypeme přílohu, kterou jsme si připravili během dopékání kuřete. Výborné jsou gnocchi, bramborové noky, na menší kostky pokrájené brambory, ale klidně i těstoviny. Přílohu v sosu promícháme, rozdělíme na talíře, doplníme masem a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Kuře není náročné na přípravu, je šťavnaté a navíc se skvěle ochucenou přílohou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuřecí maso s přílohou ve smetanovém sosu
-
To musí být žvanec, po neděli zkusím, jen nedám šlehačku ale smetanu 10%