Kuřecí maso s přílohou ve smetanovém sosu

Suroviny 4 porce

1 naporcované kuře nebo stehna, paličky (pro 4 osoby)
150 g Váhalovy nebo moravské slaniny
2-3 stroužky česneku
1 cibule
pár snítek tymiánu
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř mletý
Příloha dle chuti:
gnocchi, noky, těstoviny

Postup přípravy receptu

  1. Kuře naporcujeme nebo použijeme kuřecí díly, dle vlastního výběru. Osolíme, opepříme.

  2. Do pekáčku nasypeme jemně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na menší kostičky nebo nudličky pokrájenou slaninu a pár snítek tymiánu. Vše promícháme, zalijeme smetanou a do této směsi posadíme připravené kuřecí maso.

  3. Zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 30 minut, pak odklopíme a dopečeme do barvy a doměkka, za občasného přelití smetanovým sosem. Je-li třeba, podlijeme, ale jen maličko, nechceme mít kuře ve smetanové lázni, jen v takovém krémovém sosu, který hezky obalí námi zvolenou přílohu.

  4. Když je kuře hotové, vyndáme ho stranou na talíř a do sosu nasypeme přílohu, kterou jsme si připravili během dopékání kuřete. Výborné jsou gnocchi, bramborové noky, na menší kostky pokrájené brambory, ale klidně i těstoviny. Přílohu v sosu promícháme, rozdělíme na talíře, doplníme masem a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Kuře není náročné na přípravu, je šťavnaté a navíc se skvěle ochucenou přílohou.

Komentáře k receptu Kuřecí maso s přílohou ve smetanovém sosu

  • Monika Sediva Monika Sediva

    To musí být žvanec, po neděli zkusím, jen nedám šlehačku ale smetanu 10% :-)

    Odpovědět