Nivová pomazánka na gril

Pomazánky Doba přípravy: 60 minut s odležením 19 názorů

Pomazánky Doba přípravy: 60 minut s odležením 19 názorů

Suroviny 8-10 porcí

110 g Nivy - celý trojúhelník
50 g jakéhokoliv dobrého uzeného sýru - nebo Ementálu
125 g másla- nebo podle chuti
50 g červené kapie v oleji
3-4 KL nálevu z kapie (vršek s olejem)
1 ks nakládané pikantní okurky 3-5 cm
1 ks nakládané feferonky
1/2 malé cibule cca 20 g
sůl - špetka
1/2 KL mletého pepře
starší tmavý chléb

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo rozmícháme, přidáme nastrouhané sýry, na maličké kousky nakrájenou kapii, okurku, pepř, feferonku, ochucený olej z kapie a nakonec cibulku. Už jen zcela lehce promícháme, nešleháme. Necháme 20 minut odležet.

  2. Krajíčky tmavého chleba dáme z jedné strany opéct pod gril. Až jsou hezky do červena, vytáhneme, otočíme a na neopečenou stranu namažeme pomazánku. Vrátíme pod gril a už hlídáme, kdy se na chlebíčku svrchu začnou tvořit světle hnědé skvrny a je hotovo. Trvá to asi 3-4 minutky.

  3. K pivu zdobíme syrovou cibulí, feferonkou, okurkou a také kapií.

Poznámka od kuchařky

Pokud nemáme dobrý uzený sýr, lze pomazánku udělat i bez druhého sýru, pak pozor se solením, radši chutnat!

Recept je od kuchaře z jedné hospody v Hodoníně, jméno hospody si nepamutuji! Moc mi to tam chutnalo.

Komentáře k receptu Nivová pomazánka na gril

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    hospodyne: korenie ani ja nerátam, dávam od oka, ale do receptu to nemôžem napísať...:-8 Neviem, odkiaľ mám recept, je možné, že z Balaštíkovej knihy o konzervovaní, zaváraní - nálev. Ale pochybujem to rátanie guličiek u neho. Momentálne ju nemám po ruke.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kmagdalenka: Přesně tento recept naše rodina celé věky používá. Jen koření nepočítám, ale do každé sklenice dám trochu, podle velikosti. Je úplně nejlepší, zelenina z něj je lahodná a hlavně žádný cukerín, který nemetabolizuje a je po něm sladká pachuť v ústech:-( Používám jej i na houby, cibulky atd. My ho máme získaný z Fruty Kunovice nebo Mařatice, to už nevíme:-) Tenkrát se dal získat i lihový macerát koření, takže odpadlo dávkování koření do jednotlivých sklenic.

    Odpovědět

  • magdalenka: To ani nepíš, místní křupky, zvané škvarky! Už by som si také čerstvé dopriala, daj si aj za mňa, prosím! :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Dobrá voňavá masť na chleba, k tomu tá paprika...to je zážitok. (Dnes som piekla chlieb a v Senci kúpila voňavú čerstvú masť a oškvarky...ešte mám pohár baraních rohov od vlani, možno zhreším...)

    Odpovědět

  • magdalenka: Každá paprika je dobrá, iba "žiadna" je úplne na nič! :-D:-D:-D Ak, si nezavaríš, nemáš! ;-(
    Tento rok už musím aj ja zavariť kapiu a dám aj cibuľku, som zvedavá, aké to je ! Ešte som s cibuľkou nerobila. Aspoň pár pohárov na skúšku. :-*

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

  • tejaja: Já nevím, já vždycky zavařovala, jenom tento recept. To tvrdila tchýně, že když to dělala jinak, tak ji ten olej trochu stuchnul, protože byl nahoře. Když je uvnitř papriky, tak tam nahoře není, tudíž nemá šanci, se nijak zmršit. ;-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/66046-kapie-v-oleji-dle-me-tchyne
    To by mělo být asi olej v paprice, ne paprika v oleji, zase by to ovšem nikdo nenašel!:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Veronika pridaj, každý recept je dobrý. :yes: Tá moja kapia tiež netuchne, nemá dôvod, ak je fľaša dobre uzavretá, ale myslím, že každá dobre uzavretá fľaša sa nepokazí. ;-) Tiež mi niekedy zostane, už sa stalo, že som mala aj 3-ročnú, lebo som naložila viac a nezjedlo sa. Nikdy jej nič nebolo, bez vzduchu sa nepokazí. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja: No, asi sem dám recept na kapii, která vydrží zavařená i 4 roky,jak ji dělala moje tchýně. Jí nikdy nepotuchnul olej, v kapii, nedávala ho tam, jen tak lžící. Jdu se pohrabat v receptech. Myslím, že si to obecenstvo tady zaslouží! Já otevřela kapii z roku 2015, na tuto pomazánku a bez chyby. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Tonja: Ja si nakladám každý rok kapiu podľa tohto receptu už desaťročia: https://www.toprecepty.cz/recept/8010-nakladana-pa.... Vystihnem zľavy, keď je na jeseň kapia lacná a naložím, mám to lacné a dobré. ;-) Z obchodu som jedla párkrát u známych a nechutilo mi príliš.;-)

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Poraďte mi, prosím. Z dětství si pamatuji kapie nakládané v ochuceném oleji. Teď je marně sháním, nenašel jsem je v žádném supermarketu, ptal jsem se u konzervárenských firem, ale k sehnání jsou jen paprikové řezy nebo řezaná kapie v sladkokyselém či kořeněném nálevu.
    V tomto receptu vidím mezi surovinami kapie v oleji. Můžete mi někdo poradit, kde či jestli vůbec se někde dají koupit?

    Odpovědět

  • Jaromira18: Diky moc.;-)

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Dobrůtka.:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • casino: :-D:-D:-D:-D:-D ,

    Odpovědět

  • casino casino

    "Nivová pomazánka na gril"
    OT
    Kdysi jsem se učil rychločtení podle D. Grubera...
    No, že název rcp není "Nivová pomazánka na ghí" mi doplo až když jsem v postupu marně hledal to ghííí :-8

    Odpovědět

Předchozí 1 2