Vánoční kynutá tvarohová štola

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 30 minut, 1 hod. kynutí a 35 min. pečení 8-10 krajíčků Moučníky , Kynuté 33 názorů

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky + 1 lžíce do kvásku
20 g (půl kostky droždí)
50 ml mléka vlažného + lžíce krystalového cukru
25 g vlahého másla
100 g cukru moučky / v původním receptu je 50 g/ ale je to s nimi málo sladké
1 žloutek pokojové teploty
125 g hrudkovitého tvarohu (ne krémového)
1/2 ČL soli
25 g nasekaných ořechů
25 g rozinek nasekaných
25 g kandované ovocné kůry (citron, pomeranč, limeta, brusinky - co máme doma)
1 ČL nastrouhané pomerančové kůry
Dokončení:
rum, máslo na potření
moučkový cukr + vanilkový na posypání
-----
Forma na chlebíček rozměr D 30/ Š 12/ V 8 cm
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek uděláme z 50 ml teplého mléka, lžíce krystalu, droždí a lžíce mouky. Dáme na teplé místo a čekáme, až se kvasnice vzbudí!

  2. Do mísy šlehače dáme cukr moučku, vejce a šleháme do bílé pěny. Přidáme vlahé tekuté máslo a šleháme dál,
    postupně přidáme po lžičkách tvaroh a nakonec sůl a dobře prošleháme. Pak vyměníme metlu za hnětací hák a
    a přidáme prosátou polohrubou mouku a část zmlazeného droždí, hněteme na nejnižší rychlost. Těsto se nesmí lepit na hák, takže postupně přidáme zbylý kvásek tak, aby vzniklo /středně tuhé/ polotuhé těsto.
    Vypracujeme polotuhé těsto, nakonec přidáme kandované ovoce, kandované kůry, nastrouhanou pomerančovou kůru, ořechy a rozinky a vmícháme do těsta.
    Trošku kvásku s mlékem necháme nakonec, když přidáme ořechy a ostatní, tak přidáme i zbytek mléka a dokončíme hnětení. Posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a za hodinku koukneme! Vymažeme formu na chlebíček máslem, vysypeme strouhankou. Nakynuté dáme na vál, podsypeme , trošku upravíme do válečku a nakonec to kouzlem, dostaneme do formy. Necháme ještě nakynout asi 15 minut.
    Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st.10 minut a potom na 160 st. aspoň 35 - 40 minut. Máme připravený proužek alobalu na zakrytí vrchu štoly, kdyby ta potvora trouba opékala svrchu moc.
    .

  3. Po vytažení potřeme rozpuštěným máslem s rumem aspoň 3 x a posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.
    Jelikož štoly se mi nedaří, mám je furt tvrdé, tak jsem si dovolila udělat kombinaci kynutého a třeného těsta!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 28 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční kynutá tvarohová štola

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    tejaja: Pracovala jsem dlouho v jedné nejmenované orientální zemi a naučila sem se být velice opatrná na to, co dám do pusy.Když je nejbližší nemocnice 500 km, hygienické podmínky zoufalé, tak to jinak nejde !

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: <3 napriek tomu jem vyse 15 rokov kazde rano vlocky, ovocie malokedy umyvam a mrkvu jem otretu od hliny priamo po vytiahnuti zo zeme. Ci chces alebo nie, mas e coli v crevach, je nutna pre tvorbu vitaminu K a B12. A ze sa stretnes s tym skodlivym kmenom je velmi malo pravdepodobne. Viac nem co dodat. :-K
    A to, co si menovala, ty nepouzivas?

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Jj, ochutnávám:-)
    OT
    Je to profesionální deformace:-D
    Z titulu funkce jsem jezdíval na soustředění CO (civilní obrana)
    Cvičně se dělalo stanovení OL (otravných látek)
    Aby frekventanti nepochcípali jako myše, OL byly preventivně nahrazeny umělými hnojivy:yes:
    S kolegou jsme provedli chemický rozbor, ochutnali vzorky, a zatímco jiní se pak denně mořili s rozbory, tak my jsme vždy jen vzorky okoštovali a po zbytek týdne jsme hráli šachy a luštili křížovky... :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    tejaja: Vacsinu potravin umyjes. Muku ,cukor a ovsene vlocky, cokoladu, korenie neumyjes.:-//

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: :-) no, ono hlodavci vlezu nielen do obilia...rozmyslat takto, tak nezjem nic, nie?;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    casino: Vy taky ochutnáváte :-?

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    No, já su fatalista, že :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    tejaja: Obili muzes dovezt na mouku odkudkoliv z EU i mimo ni. V sacku to uz neumis zjistit, odkud pochazi.Kontaminace trusem hlodavcu, je zcela bezna.Mysi se neptaj, ale ...
    ..

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: kolko suroveho cesta som ja. uz pojedla...:-8 Bakterie e coli mame bezne v crevach, su pre spravnu cinnost traviaceho traktu potrebne. Je ich ale niekolko typov. Ten, ktory sposobi problem, sa nachadza hlavne v mase a mlieku hospodarskych zvierat, preto musi mlieko prejst pasterizaciou a maso dobre tepelne spracovat. Obilie nemoze byt u nas kontaminovane, nakolko uz davno plati zakaz hnojenia priamo hnojom. Vyrobcovia umelych hnojiv kontroluju pritomnost e coli v hnojive. Tato bakteria sa kontroluje aj vo vode a pode.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    magdalenka: Mouka obsahuje bakterie E coli. Jsou to fekalni bakterie. Muzes onemocnet.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    Jaromira18: Jezismarja, to bude katastrofa, pak mi vynadas. Pravem.;-(;-(;-(

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Veronika.Hrozna: Ta tvá štola je na pohled pěkná a podle surovin musí být i moc dobrá.:-K Kdo chce tak si přidá máslo podle sebe, ale já jí udělám tak jak je napsaná.:-K:-K:-K Syrové těsto ujídám, mám ho ráda.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: mne surové cesto každého druhu chutí. Asi som divná, zvlášť mi chutí linecké a podobné, alebo šľahané. A tak veselo ochutnávam, aj slané na pagáče musím.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    magdalenka: Tak, to je zvláštne! Urobila som 2 x po 4 oblátky. Z tej druhej som vzala 6 kociek dcére, ale takých malých asi 4x6 cm, s tým, že jej to nebude chutiť! Ja som tam cítila to maslo a to Salko veľmi silno a karamel slabo!;-( V ten istý deň som od nej dostala mail, že kde je recept na tie grilážky, že už skoro všetky zjedla ! Jej to chutí, že tam je cítiť karamel, salko a maslo !:-D Ešte mám doma 1,5 naplnenej oblátky , tak sa chystám, že jej to vezmem, už trikrát písala, kedy prídem?:-D Sto ľudí, sto chutí!
    Toto isté sa mi stalo, keď som piekla jeden recept tuším závin od Jaromíry 18, mne sa zdal málo sladký a oni ho zjedli za odpoludnie, že bol málo sladký!:-D A ešte som Jaruške písala, že je to málo sladké a mne to nechutí. Oni celý závin zblajzli za poobedie !:-D Nikdy nechutnám surové cesto, vraj je to škodlivé.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: celkom ti neverím, podľa surovín to nevyzerá zle...a cukor sa dá pridať, veď cesto ochutnávaš nie? A čo grilážky, tiež nič moc?

    Odpovědět

1 2 3

Zapomněl/a jsem heslo