Suroviny
Porce: 4-6 porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 313 kJ / 314 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,30 g |
Tuky | 15,62 g |
Vláknina | 12,60 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 216 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 20,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kuře omyjeme (kůži nesundáváme), zbavíme sádla, pokud tam je a jde to. Pokud někde zůstalo pár pírek, doškubeme. Pokud máme celé kuře, rozdělíme je na šest přibližně stejně velkých porcí, přičemž neodstraňujeme špičky křídel a nerozdělujeme zadní čtvrtky na stehno a zbytek (jde to, vyzkoušela jsem mnohokrát). Trochu osušíme papírovou utěrkou. Promícháme spolu půl lžičky soli, lžičku nebo lžičku a půl kmínu a špetku pepře, opatrně, ale důkladně vetřeme koření do masa a maso dáme do suché čisté nádoby chvíli s kořením marinovat.
Krok 2: Mezitím omyjeme brambory a většinu (tak, aby zbyly dvě velké, nebo čtyři malé neuvařené) dáme vařit ve slané vodě ve slupce.
Krok 3: Na asi třetině sádla zpěníme do zlatova na jemno nakrájené cibule. Ze zelí vymačkáme důkladně všechnu šťávu, osolíme je trochu, maličko podlijeme vodou a dáme do malého hrnečku trochu povařit (asi 15 minut - bude se ještě dělat v troubě). Pak jej vypneme, zbytek vody scedíme (už znova nevymačkáváme) a do zelí vmícháme do zlatova osmaženou cibulku.
Krok 4: Vezmeme pekáč, lehce jej na sporáku nahřejeme a vymažeme sádlem. Slijeme brambory uvařené ve slupce a necháme je stranou zchladnout do vlažna (s horkými se hůře pracuje a špatně se loupou :-) ).
Zapneme troubu, aby se vyhřála na 180-200 stupňů (pustíme na horní/dolní, nebo na horkovzduch).
Do nahřátého vymazaného pekáče rozprostřeme zelí, na něj položíme snítku rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření a jalovce. Teprve na takto připravené lůžko položíme porce masa.
Zalijeme připraveným pivem (nebo holt vodou, no), poklademe máslem a dáme péct. Krok 5: Zatím co se maso peče, uděláme k němu domácí bramborové knedlíky.
Oškrábeme syrové brambory a nastrouháme je do mísy na jemném struhadle. Oloupeme brambory vařené ve slupce a na jemném struhadle je nastrouháme k syrovým bramborám.
Dáme do hrnce vařit vodu se solí na knedlíky.
K nastrouhaným bramborám v míse přidáme bramborový škrob, sůl a mouku, nebo krupici. Rukama prohněteme (vůbec se nebojíme prohníst to pořádně). Přidáme obě dvě celá vejce a hněteme do vzniku vláčného, pevného těsta (dle potřeby lze přidat mouku, tekutiny už nepřidáváme buď vůbec, nebo vlažnou vodu, ale po lžících, max. 3. Z těsta vytvoříme 4-6 válečků o průměru 7 cm, které necháme 5-8 minut odpočinout.
Zatímco odpočívají, podíváme se na kuře a otočíme ho (opatrně), aby se peklo chvíli i z druhé strany. Teplotu v troubě snížíme na 150 stupňů a maso dle potřeby, opět podlijeme (teď už lze i vodou).
Vaří-li už voda, dáme do ní knedlíky, trochu pod nimi teplotu stáhneme a vaříme 15-20 minut (doporučuji spíš těch 20).
Poté vyndáme, nakrájíme, vypneme troubu, vyndáme z ní maso a...ejhle, kuře se jaksi proměnilo. Vypadá zlatavě, jako kachna, voní tak. A když si nandáte a ochutnáte, překvapivě tak i chutná.
Dobrou chuť.
Zapneme troubu, aby se vyhřála na 180-200 stupňů (pustíme na horní/dolní, nebo na horkovzduch).
Do nahřátého vymazaného pekáče rozprostřeme zelí, na něj položíme snítku rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření a jalovce. Teprve na takto připravené lůžko položíme porce masa.
Zalijeme připraveným pivem (nebo holt vodou, no), poklademe máslem a dáme péct. Krok 5: Zatím co se maso peče, uděláme k němu domácí bramborové knedlíky.
Oškrábeme syrové brambory a nastrouháme je do mísy na jemném struhadle. Oloupeme brambory vařené ve slupce a na jemném struhadle je nastrouháme k syrovým bramborám.
Dáme do hrnce vařit vodu se solí na knedlíky.
K nastrouhaným bramborám v míse přidáme bramborový škrob, sůl a mouku, nebo krupici. Rukama prohněteme (vůbec se nebojíme prohníst to pořádně). Přidáme obě dvě celá vejce a hněteme do vzniku vláčného, pevného těsta (dle potřeby lze přidat mouku, tekutiny už nepřidáváme buď vůbec, nebo vlažnou vodu, ale po lžících, max. 3. Z těsta vytvoříme 4-6 válečků o průměru 7 cm, které necháme 5-8 minut odpočinout.
Zatímco odpočívají, podíváme se na kuře a otočíme ho (opatrně), aby se peklo chvíli i z druhé strany. Teplotu v troubě snížíme na 150 stupňů a maso dle potřeby, opět podlijeme (teď už lze i vodou).
Vaří-li už voda, dáme do ní knedlíky, trochu pod nimi teplotu stáhneme a vaříme 15-20 minut (doporučuji spíš těch 20).
Poté vyndáme, nakrájíme, vypneme troubu, vyndáme z ní maso a...ejhle, kuře se jaksi proměnilo. Vypadá zlatavě, jako kachna, voní tak. A když si nandáte a ochutnáte, překvapivě tak i chutná.
Dobrou chuť.
Zveřejněno 29. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Zy4
Moje poznámka
Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3Zy4
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 1 hodinou
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 16 hodinami
Zapečené barbecue fazole
Přidáno před 16 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 16 hodinami
Grilovaná chobotnice
Přidáno před 16 hodinami
Šafránové špízy (šiškebab) na grilu
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňovo-mrkvová polévka
llMichaelall před 1 hodinou
Buchta s meruňkami
Sasenka před 2 hodinami
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
Olympus před 2 hodinami
Kuřecí prsíčka v tatarce
Wikki před 2 hodinami
Poctivá květáková polévka
Alenas23 před 2 hodinami
Drobenková buchta - rychlá
Dycky před 2 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
TondaJ před 3 hodinami
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
chillator před 4 hodinami
Brownies z červené řepy
EvaCh před 5 hodinami
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Cikitaka před 12 hodinami
Suroviny:
zelí bílé kysané,
cibule,
sůl,
kmín celý,
pepř,
bobkový list,
koření nové koření,
jalovec,
rozmarýn čerstvý,
voda,
olej,
sádlo,
krupice,
vejce,
škrob bramborový,
sůl
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.