Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky

Drůbeží maso Doba přípravy: 45-60 minut 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Drůbeží maso Doba přípravy: 45-60 minut 0 názorů

Suroviny 4-6 porcí

1 celé kuře, nebo 4 zadní čtvrtky
1 1/2 sáčku kysaného bílého zelí
3 střední cibule
sůl
kmín (nejlépe drcený)
špetka pepře
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky jalovce
1 snítku čerstvého rozmarýnu
hrnek vody (nebo piva - pivo je lepší)
olej
škvařené sádlo bez škvarků, asi tak 80 g
nepovolené máslo, asi tak 50 g (přijde naskládat na kuře)
Knedlíky:
brambory, varný typ AB, nebo B, 400-500 g (4-6 středních brambor)
krupice (ne dětská krupička), nebo hrubá mouka asi 150-180 g (jeden hrnek)
2 vejce (středně velká)
lžička bramborového škrobu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kuře omyjeme (kůži nesundáváme), zbavíme sádla, pokud tam je a jde to. Pokud někde zůstalo pár pírek, doškubeme. Pokud máme celé kuře, rozdělíme je na šest přibližně stejně velkých porcí, přičemž neodstraňujeme špičky křídel a nerozdělujeme zadní čtvrtky na stehno a zbytek (jde to, vyzkoušela jsem mnohokrát). Trochu osušíme papírovou utěrkou. Promícháme spolu půl lžičky soli, lžičku nebo lžičku a půl kmínu a špetku pepře, opatrně, ale důkladně vetřeme koření do masa a maso dáme do suché čisté nádoby chvíli s kořením marinovat.

  2. Mezitím omyjeme brambory a většinu (tak, aby zbyly dvě velké, nebo čtyři malé neuvařené) dáme vařit ve slané vodě ve slupce.

  3. Na asi třetině sádla zpěníme do zlatova na jemno nakrájené cibule. Ze zelí vymačkáme důkladně všechnu šťávu, osolíme je trochu, maličko podlijeme vodou a dáme do malého hrnečku trochu povařit (asi 15 minut - bude se ještě dělat v troubě). Pak jej vypneme, zbytek vody scedíme (už znova nevymačkáváme) a do zelí vmícháme do zlatova osmaženou cibulku.

  4. Vezmeme pekáč, lehce jej na sporáku nahřejeme a vymažeme sádlem. Slijeme brambory uvařené ve slupce a necháme je stranou zchladnout do vlažna (s horkými se hůře pracuje a špatně se loupou :-) ).
    Zapneme troubu, aby se vyhřála na 180-200 stupňů (pustíme na horní/dolní, nebo na horkovzduch).
    Do nahřátého vymazaného pekáče rozprostřeme zelí, na něj položíme snítku rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření a jalovce. Teprve na takto připravené lůžko položíme porce masa.
    Zalijeme připraveným pivem (nebo holt vodou, no), poklademe máslem a dáme péct.

  5. Zatím co se maso peče, uděláme k němu domácí bramborové knedlíky.
    Oškrábeme syrové brambory a nastrouháme je do mísy na jemném struhadle. Oloupeme brambory vařené ve slupce a na jemném struhadle je nastrouháme k syrovým bramborám.
    Dáme do hrnce vařit vodu se solí na knedlíky.
    K nastrouhaným bramborám v míse přidáme bramborový škrob, sůl a mouku, nebo krupici. Rukama prohněteme (vůbec se nebojíme prohníst to pořádně). Přidáme obě dvě celá vejce a hněteme do vzniku vláčného, pevného těsta (dle potřeby lze přidat mouku, tekutiny už nepřidáváme buď vůbec, nebo vlažnou vodu, ale po lžících, max. 3. Z těsta vytvoříme 4-6 válečků o průměru 7 cm, které necháme 5-8 minut odpočinout.
    Zatímco odpočívají, podíváme se na kuře a otočíme ho (opatrně), aby se peklo chvíli i z druhé strany. Teplotu v troubě snížíme na 150 stupňů a maso dle potřeby, opět podlijeme (teď už lze i vodou).
    Vaří-li už voda, dáme do ní knedlíky, trochu pod nimi teplotu stáhneme a vaříme 15-20 minut (doporučuji spíš těch 20).
    Poté vyndáme, nakrájíme, vypneme troubu, vyndáme z ní maso a...ejhle, kuře se jaksi proměnilo. Vypadá zlatavě, jako kachna, voní tak. A když si nandáte a ochutnáte, překvapivě tak i chutná.
    Dobrou chuť.

Poznámka od kuchařky

Dobrou chuť.

Omlouvám se, fotografie nejsou.

My jsme doma staromódní a jídlo nejsme zvyklí před konzumací vyfotit.

Komentáře k receptu Kuře à la kachna s domácími bramborovými knedlíky

K receptu nejsou žádné komentáře.