Pečené kuře na paprice, tarhoňa

Drůbeží maso Doba přípravy: 90 minut příprava , 45 minut tepelná úprava 4 názory

Drůbeží maso Doba přípravy: 90 minut příprava , 45 minut tepelná úprava 4 názory

Suroviny 4 porce

Omáčka:
4 kuřecí stehna
4 velké cibule
slunečnicový olej
cca 30 g sladké mleté papriky
cca 8 g uzené mleté papriky
sůl
mletý bílý pepř
cca 1,5l kuřecí vývar
cca 150g máslo
Příloha:
tarhoňa (podle potřeby)
sůl
voda
Na ozdobu:
hladkolistá petržel

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna očistíme a nařízneme u konce kosti (při pečení se oddělí maso od kosti).

  2. Nakrájíme cibuli na měsíčky a vložíme do pekáče.

  3. Do pekáče s cibulí vložíme očištěná kuřecí stehna, osolíme, opepříme z obou stran. Zastříkneme slunečnicovým olejem.

  4. Kuřecí stehna s cibulí dáme péct do trouby na 170°C cca 45 minut (hotové kuřecí stehno poznáme tak, že jde bez problému oddělit od kosti). Čas od času stehna podlíváme kuřecím vývarem.

  5. Hotová kuřecí stehna dáme bokem, zbyde nám pekáč s cibulí. Cibuli přendáme do kastrolu nebo hrnce. Vzniklý výpek, který zůstal na pekáči, podlijeme trochou vývaru a pomocí vařečky seškrábeme do hrnce s cibulí.

  6. Cibuli v hrnci s výpekem zredukujeme na tuk (cibule trošku ztmavne).

  7. Vzniklý základ na omáčku zasypeme sladkou mletou paprikou a uzenou mletou paprikou. Necháme zarestovat, poté zalijeme vývarem.

  8. Necháme vařit a trošku zredukujeme, osolíme a opepříme (hotovou omáčku poznáme, když se na krajích hrnce začnou dělat mastné skvrny=glanc)

  9. Omáčku dáváme postupně i s cibulí do blenderu a rozmixujeme. Po chvíli mixování přidáme lžíci másla na zahuštění.
    Rozmixovanou omáčku přelijeme do čistého hrnce. Tento krok opakujeme, dokud nebude všechna omáčka rozmixovaná. (omáčka se nemusí zahušťovat jíškou, zahušťuje se na francouzský způsob studeným máslem do horké omáčky + rozmixovaná cibule zahustí omáčku též).

  10. V osolené vodě uvaříme tarhoňu. Po uvaření scedíme.

  11. První na talíř servírujeme tarhoňu, poté vložíme pečené stehno a to zalijeme omáčkou. Na ozdobu posypeme nasekanou petrželí.

Poznámka od kuchařky

Dobrou chuť přeje Mr. Buczech.

Komentáře k receptu Pečené kuře na paprice, tarhoňa

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Opět:yes: i zase krásná fotka, to mazání pozadí ve photoshopu je fajn nápad!
    Ten Tvůj asijský buček byl skvělý, tak do tohohle se pustím taky.

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes:hezký a zajímavý recept i foto:yes:, určitě udělám<3:-K

    Odpovědět

  • Mr. Buczech Mr. Buczech (autor receptu)

    Dajda: je to na způsob zahuštění A la minute, například jako u zahuštění omáčky demi glace.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Není francouzské zahušťování máslem, smíchaným s hladkou moukou?

    Odpovědět