Asijský pečený vepřový bůček

Vepřové maso Doba přípravy: 24 hodin 4 názory

Vepřové maso Doba přípravy: 24 hodin 4 názory

Suroviny 5 porcí

vepřový bůček (s kůží) -1,5 kg
Marináda:
sójová omáčka (Kikkoman)-300 ml
sezamový olej-50 ml
rybí omáčka- 50 ml
sezamová semínka- 2 polévkové lžíce
červená curry pasta 1 polévková lžíce
česnek- cca 5 stroužků
zázvor- cca 50 g
med-30 g
limeta-2 ks
Dále:
solamyl-1 lžíce
rýže jasmínová-dle potřeby
sůl-dle potřeby na dochucení rýže
chilli paprička-3 ks
pak choi-2 ks
zelené fazolky-300 g
slunečnicový olej-dle potřeby na osmahnutí zelených fazolek
koriandr podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový bůček na kůži nařežeme ostrým nožem, aby vznikla mřížka.

  2. Uděláme marinádu. Vepřový bůček zalijeme marinádou a vmasírujeme do masa. Necháme přes noc marinovat.

  3. Z marinády vepřový bůček vyjmeme, necháme odkapat marinádu a dáme na pečící plech.
    Zbylou marinádu přendáme do rendlíku.

  4. Vepřový bůček dáme do předehřáté trouby na 20 minut/200°C , poté teplotu snížíme a pečeme na 170°C do upečení, dle velikosti bůčku, cca 2-3 hodiny.
    Po prvních 20 minutách pečení na 200°C podlijeme vodou.
    Každých 30 minut bůček potíráme pomocí mašlovačky marinádou.
    Bůček musí být neustále podlitý vodou.

  5. V osolené vodě uvaříme v hrnci jasmínovou rýži.
    Pak choi otrháme na jednotlivé listy a spaříme ve vařící osolené vodě (cca 2 minuty).
    Zelené fazolky opečeme na pánvi s troškou oleje (osolíme, opepříme).

  6. Zbytek marinády zředíme vodou.
    Vzniklý výpek z bůčku přilijeme do zředěné marinády a provaříme.
    Smícháme solamyl s vodou, promícháme, abychom odstranili hrudky.
    Vlijeme do výpeku, za stálého míchání metlou vznikne zahuštěná omáčka (když bude moc hustá, zředíme vodou, když bude moc řídká přidáme směs vody a solamylu)

  7. Upečený vepřový bůček naporcujeme podle nakrájené mřížky na plátky.
    - nakrájíme chilli papričky
    - limetku nakrájíme na měsíčky
    - do hlubokého talíře dáme jako první uvařenou rýži
    - přidáme pak choi a zelené fazolky
    - přidáme nakrájený bůček a zalijeme omáčkou
    - ozdobíme chilli papričkami, měsíčkem limetky (kterou potom vymačkáme na bůček) a natrhaným koriandrem

Poznámka od kuchařky

Kdy je bůček hotový poznáme tak, že když do něj píchneme jehlou nebo vidličkou, tak jdou krásně sundat bez jakéhokoliv násilí.

Dobrou chuť přeje Mr. Buczech.

Komentáře k receptu Asijský pečený vepřový bůček

  • Sunshine Sunshine

    Krásné foto i recept, uložím, vyzkouším a dám vědět ;-):yes:

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

  • Mr. Buczech Mr. Buczech (autor receptu)

    yanull: Dobrý den, fotka byla pořízena na mám telefonu dne 4.5. v 13:00 hodin, poté byla přes photoshop upravena (odstranil jsem stůl na fotce a přidal jsem bílé pozadí). Doložit jiné fotky nemůžu, pořídil jsem jenom jednu. Fotka na netu 100% není.

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    Dovolím se zeptat, zda vložená fotka tohoto jídla je Vaše. Jsou tu tací, kteří vloží fotku z netu a tato je jí velmi podobná. Pokud to můžete doložit, budu ráda a děkuji.

    Odpovědět