Slaný mazanec se sýrem
Mazanec je jeden z tradičních symbolů Velikonoc a neměl by tedy na stole chybět. Pokud však nejste zrovna příznivci sladkého pečiva, připravte si podle tohoto receptu slanou verzi. Kynutý bochánek je plný sýra, bylinek a slaniny.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 194 kJ / 5 304 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 170,94 g |
Tuky | 337,10 g |
Vláknina | 17,10 g |
Cholesterol | 1,14 g |
Sodík | 10,11 g |
Sůl | 25,15 g |
Sacharidy | 388,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Prosátou mouku dáme do mísy a smícháme se solí. Doprostřed uděláme důlek, nasypeme do něj droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou vlahého mléka. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 5-10 minut).
Krok 2: Mezitím nastrouháme sýry a slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme.
Krok 3: Do mísy s moukou a kváskem přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Krok 4: Troubu včas předehřejeme na 190 °C.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Vytvarujeme dva bochánky a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, nebo do dvou dortových forem o průměru 17 cm.
Krok 6: Mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem a navrchu lehce nařízneme do kříže.
Krok 7: Posypeme mandlemi a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Špejle by po vytažení měla být čistá.
Krok 8: Sýrové bochánky chutnají výborně s pomazánkou, máslem nebo jen tak.
Zveřejněno 17. 3. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný mazanec se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/opLj
Moje poznámka
Slaný mazanec se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/opLj
Nejnovější recepty
Bramborové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno 16. 5. 2025 19:25
Horký zeleninový salát
Přidáno 16. 5. 2025 16:46
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno 16. 5. 2025 11:01
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
PetuleLevandulka před 2 hodinami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Petranela před 2 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 3 hodinami
Plněná vepřová svíčková
Pavel2001 před 3 hodinami
Kuřecí kari po belizsku
Antonausprag před 3 hodinami
Sváteční koláčky
Koffi před 4 hodinami
Bábovka s větrníkovou příchutí
pajuska1511 před 5 hodinami
Bůčková tlačenka asi jinak
Vladatlaca před 5 hodinami
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Napalsko před 5 hodinami
Krkovička pro vítanou návštěvu
Naja2801 před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
sůl,
droždí sušené,
cukr krupice,
pepř mletý,
pažitka,
petrželka,
cibulka jarní,
parmazán,
sýr chedar,
vejce,
žloutek,
slanina anglická,
voda,
olej olivový,
česnek,
smetana kysaná,
vejce,
mandle sekané
Komentáře (5)