Köttbullar
Vynikající švédský pokrm Köttbullar si zamilujete doslova na první sousto. Jemné a skvěle dochucené masové kuličky v krémové omáčce a brusinkový rozvar tvoří dokonalou souhru chutí. S domácími hranolky či jemnou bramborovou kaší budou naprosto dokonalé.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 496 kJ / 2 987 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,93 g |
Tuky | 209,15 g |
Vláknina | 14,30 g |
Cholesterol | 642 mg |
Sodík | 5,98 g |
Sůl | 14,25 g |
Sacharidy | 160,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso umeleme.
Krok 2: Do smetany za stálého míchání nasypeme naváženou strouhanku.
Krok 3: Cibuli nakrájíme a osmažíme na 1 lžíci másla.
Krok 4: Do masa přidáme sůl, osmaženou cibulku, namočenou strouhanku, všechno koření a nať petrželky. Maso dobře promícháme a několikrát ho hodíme z výšky do mísy, aby se spojilo. Dáme do lednice alespoň na 15-20 minut. Můžeme nechat v lednici i přes noc.
Krok 5: Z masa vytvarujeme menší kuličky. Na pánev dáme máslo, 2 lžíce oleje a zahřejeme. Do rozpáleného tuku dáme kuličky opéct z každé strany, až se zatáhnou a jsou mírně opečené. Po opečení horké kuličky z pánve vybereme, dáme do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme 25 minut. Pánev s výpekem použijeme na omáčku.
Krok 6: Na pánev s výpekem přidáme 2 lžíce másla, dvě lžíce hladké mouky a opečeme, zalijeme připraveným vývarem, nebo vodou s 1/4 bujónové kostky. Přidáme smetanu, všechno koření a sójovou omáčku. Za stálého mícháni povaříme 10 minut.
Krok 7: Omáčku přecedíme přes síto a do hotové přimícháme hořčici a kousek čerstvého kvalitního másla. Necháme chvíli odpočinout, ochutnáme a případně dosolíme.
Krok 8: Brusinky spolu s vodou a cukrem vaříme asi10 minut a rozšťoucháme vidličkou. Necháme vychladit. Brusinky dokonale nahradí dobrý, domácí rybízový džem.
Krok 9: Podáváme buď s hranolky z trouby nebo jemnou bramborovou kaší s máslem a okurkovým salátem.
Zveřejněno 18. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Köttbullar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx5Z
Moje poznámka
Köttbullar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx5Z
Nejnovější recepty
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 3 hodinami
Cuketový perník
Přidáno před 6 hodinami
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno před 18 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky s jogurtovým přelivem
Přidáno před 18 hodinami
Grilovaná cuketa s masovým válečkem a párkem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Filé z tresky zapečené v omeletě s pažitkou
Zazie před 1 hodinou
Kmínová polévka s cizrnou
Kakoska před 2 hodinami
Nepečený tvarohový dort s ovocem
janzam před 3 hodinami
Srbské rizoto z mletého masa
Fitulka před 4 hodinami
Čočková polévka s uzeninou
Fitulka před 5 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Anvei před 14 hodinami
Cuketa Bezděk
ivka 125 před 17 hodinami
Borůvkový máslový koláč
martiline před 17 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Barča před 18 hodinami
Suroviny:
maso mleté,
strouhanka,
smetana ke šlehání,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření mleté,
kardamom mletý,
ořech muškátový,
petrželka,
máslo,
olej,
vývar masový,
smetana na vaření,
mouka hladká,
omáčka sojová,
máslo,
ořech muškátový,
pepř bílý,
kardamom,
koření nové koření mleté,
hořčice,
brusinky,
voda,
cukr krupice
Komentáře (1)