Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená jehněčí kýta

Jehněčí maso se pojí nejčastěji s Balkánskou kuchyní. U nás jej připravujeme na nejčastěji na velikonoční svátky, ale i tak patří mezi méně často využívané druhy masa v kuchyni. Nejvíce mu sluší dlouhé pečení za pravidelného podlévání, maso tak bude krásně šťavnaté a chutné.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 120 min

180 min (60 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Česnek oloupeme a prolisujeme. Pekáč vytřeme sádlem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 2: Jehněčí kýtu podle potřeby odblaníme a vykostíme. Maso potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí, osolíme a posypeme kmínem, pepřem a kořením na divočinu.  Krok 3: Maso dáme do pekáče, mírně podlijeme vývarem a zakryjeme druhým pekáčem nebo alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka, zhruba 2 hodiny. Krok 4: Během pečení maso obracíme a podléváme. Jakmile je maso téměř měkké, horní pekáč odstraníme a dál pečeme, až se vytvoří opečená kůrka. Krok 5: Zatímco se maso peče, připravíme klasickým způsobem špenát a bramborové knedlíky nebo noky. Krok 6: Měkké maso vyjmeme, po částečném zchladnutí ho nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Výpek naředíme trochou vody a na plotně přivedeme k varu. Odvaříme připečenou šťávu, zahustíme instantní jíškou a krátce povaříme. Podle potřeby dosolíme. Krok 7: Nakonec plátky masa rozdělíme na talíře a přelijeme připravenou šťávou. Podáváme s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem nebo jenom s bramborovou kaší přelitou výpekem.

TIP: Jehněčí maso - jaká je trvanlivost syrového či vařeného masa

Zveřejněno 19. 4. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená jehněčí kýta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW5EL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená jehněčí kýta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW5EL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kýta jehněčí, česnek, hořčice, sůl, pepř mletý, kmín celý, koření na divočinu, sádlo, vývar masový, jíška tmavá instantní

Přidat fotografie receptu