Pečená jehněčí kýta
Jehněčí maso se pojí nejčastěji s Balkánskou kuchyní. U nás jej připravujeme na nejčastěji na velikonoční svátky, ale i tak patří mezi méně často využívané druhy masa v kuchyni. Nejvíce mu sluší dlouhé pečení za pravidelného podlévání, maso tak bude krásně šťavnaté a chutné.
Postup přípravy
Krok 1: Česnek oloupeme a prolisujeme. Pekáč vytřeme sádlem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 2: Jehněčí kýtu podle potřeby odblaníme a vykostíme. Maso potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí, osolíme a posypeme kmínem, pepřem a kořením na divočinu.
Krok 3: Maso dáme do pekáče, mírně podlijeme vývarem a zakryjeme druhým pekáčem nebo alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka, zhruba 2 hodiny.
Krok 4: Během pečení maso obracíme a podléváme. Jakmile je maso téměř měkké, horní pekáč odstraníme a dál pečeme, až se vytvoří opečená kůrka.
Krok 5: Zatímco se maso peče, připravíme klasickým způsobem špenát a bramborové knedlíky nebo noky.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, po částečném zchladnutí ho nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Výpek naředíme trochou vody a na plotně přivedeme k varu. Odvaříme připečenou šťávu, zahustíme instantní jíškou a krátce povaříme. Podle potřeby dosolíme.
Krok 7: Nakonec plátky masa rozdělíme na talíře a přelijeme připravenou šťávou. Podáváme s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem nebo jenom s bramborovou kaší přelitou výpekem.
Zveřejněno 19. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená jehněčí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW5EL
Moje poznámka
Pečená jehněčí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW5EL
Nejnovější recepty
Pizza šneky
Přidáno před 1 hodinou
Ředkvičková pomazánka s pažitkou
Přidáno před 2 hodinami
Muffiny s kávovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Fazolové houstičky bez mouky pro diabetiky
Přidáno před 2 hodinami
Ořechový koláč s krémem a čokoládovou polevou
Přidáno před 4 hodinami
Salát s pečenými batáty
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelené smoothie s jogurtem
Valis před 23 minutami
Tvarohový linecký koláč
zackovam před 54 minutami
Kuřecí řízek v sýrovém těstíčku
PavRex před 2 hodinami
Kynuté knedlíky s rebarborou
LudmilaT před 2 hodinami
Tvarohový koláč na listovém těstě
Ivaho před 2 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
PavelK33 před 3 hodinami
Vietnamská grilovaná kachna
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 4 hodinami
Ředkvičkový salát
wimra před 4 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
Misshell před 4 hodinami
Suroviny:
kýta jehněčí,
česnek,
hořčice,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
koření na divočinu,
sádlo,
vývar masový,
jíška tmavá instantní
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.