Pečená jehněčí kýta
Jehněčí maso se pojí nejčastěji s Balkánskou kuchyní. U nás jej připravujeme na nejčastěji na velikonoční svátky, ale i tak patří mezi méně často využívané druhy masa v kuchyni. Nejvíce mu sluší dlouhé pečení za pravidelného podlévání, maso tak bude krásně šťavnaté a chutné.
Postup přípravy
Krok 1: Česnek oloupeme a prolisujeme. Pekáč vytřeme sádlem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 2: Jehněčí kýtu podle potřeby odblaníme a vykostíme. Maso potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí, osolíme a posypeme kmínem, pepřem a kořením na divočinu.
Krok 3: Maso dáme do pekáče, mírně podlijeme vývarem a zakryjeme druhým pekáčem nebo alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka, zhruba 2 hodiny.
Krok 4: Během pečení maso obracíme a podléváme. Jakmile je maso téměř měkké, horní pekáč odstraníme a dál pečeme, až se vytvoří opečená kůrka.
Krok 5: Zatímco se maso peče, připravíme klasickým způsobem špenát a bramborové knedlíky nebo noky.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, po částečném zchladnutí ho nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Výpek naředíme trochou vody a na plotně přivedeme k varu. Odvaříme připečenou šťávu, zahustíme instantní jíškou a krátce povaříme. Podle potřeby dosolíme.
Krok 7: Nakonec plátky masa rozdělíme na talíře a přelijeme připravenou šťávou. Podáváme s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem nebo jenom s bramborovou kaší přelitou výpekem.
Zveřejněno 19. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená jehněčí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW5EL
Moje poznámka
Pečená jehněčí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW5EL
Nejnovější recepty
Kuřecí yakitori
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí tandoori špízy s koriandrovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Grilovaná kachní prsa
Přidáno před 13 hodinami
Barbecue kuře
Přidáno před 13 hodinami
Oklahoma smashburger
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špaldový koláč s pudinkem a jablky
Zabiczka před 12 minutami
Smetanová polévka s kysaným červeným zelím
MirekFM před 26 minutami
Jogurtový ovocný koláč
maminka Machulka před 28 minutami
Buchta "Orgasmus"
veronika_straka před 1 hodinou
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 5 hodinami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 5 hodinami
Hrníčková bublanina
Pechova.veronika84 před 5 hodinami
Koláč s rebarborou a tvarohem
Lucie Hertlova před 12 hodinami
Řezy ORGASMUS
jaroslava.muckova61 před 16 hodinami
Vepřové srdce na smetaně
Sahula před 18 hodinami
Suroviny:
kýta jehněčí,
česnek,
hořčice,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
koření na divočinu,
sádlo,
vývar masový,
jíška tmavá instantní
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.