Pečená jehněčí kýta
Jehněčí maso se pojí nejčastěji s Balkánskou kuchyní. U nás jej připravujeme na nejčastěji na velikonoční svátky, ale i tak patří mezi méně často využívané druhy masa v kuchyni. Nejvíce mu sluší dlouhé pečení za pravidelného podlévání, maso tak bude krásně šťavnaté a chutné.
Postup přípravy
Krok 1: Česnek oloupeme a prolisujeme. Pekáč vytřeme sádlem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 2: Jehněčí kýtu podle potřeby odblaníme a vykostíme. Maso potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí, osolíme a posypeme kmínem, pepřem a kořením na divočinu.
Krok 3: Maso dáme do pekáče, mírně podlijeme vývarem a zakryjeme druhým pekáčem nebo alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka, zhruba 2 hodiny.
Krok 4: Během pečení maso obracíme a podléváme. Jakmile je maso téměř měkké, horní pekáč odstraníme a dál pečeme, až se vytvoří opečená kůrka.
Krok 5: Zatímco se maso peče, připravíme klasickým způsobem špenát a bramborové knedlíky nebo noky.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, po částečném zchladnutí ho nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Výpek naředíme trochou vody a na plotně přivedeme k varu. Odvaříme připečenou šťávu, zahustíme instantní jíškou a krátce povaříme. Podle potřeby dosolíme.
Krok 7: Nakonec plátky masa rozdělíme na talíře a přelijeme připravenou šťávou. Podáváme s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem nebo jenom s bramborovou kaší přelitou výpekem.
Zveřejněno 19. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená jehněčí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW5EL
Moje poznámka
Pečená jehněčí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW5EL
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Domácí zelí s mrkví
Přidáno před 22 hodinami
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dušená mrkev
Fitulka před 10 minutami
Hořčičná marináda s kari
cahoun před 17 minutami
Vepřové maso na mrkvi
Fitulka před 26 minutami
Bramborová polévka s klobásou a smetanou
Fitulka před 31 minutami
Zapékaná brokolice
VerkaDvorakova před 1 hodinou
Krkovice pečená na bramborech
VerkaDvorakova před 1 hodinou
Vepřová kýta na zelenině
VerkaDvorakova před 1 hodinou
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
martianekk před 1 hodinou
Cuketový perník
martianekk před 2 hodinami
Čočkový salát s vejci
Praevka před 3 hodinami
Suroviny:
kýta jehněčí,
česnek,
hořčice,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
koření na divočinu,
sádlo,
vývar masový,
jíška tmavá instantní
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.