Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červené fazole se sardinkami v rajčatové omáčce

Jednoduché suroviny, překvapivě bohatá chuť. Tato vydatná a zdravá kombinace červených fazolí, sardinek a rajčatové omáčky skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Výživné, syté a navíc plné středomořské atmosféry.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Lecram

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Rýži řádně několikrát propláchneme a dáme vařit do rýžovaru. Krok 2: Na rozehřátý olej na pánvi (doporučuji hlubší nepřilnavou) vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, mírně posolíme a za občasného promíchání necháme smažit. Krok 3: Když je cibule již trochu orestovaná, přidáme cca 10–12 cm sardelové pasty z tuby, rozmícháme a chvilinku smažíme. Pak přidáme najemno nakrájený česnek a ještě chvilku smažíme, aby uvolnil vůni. Krok 4: Přidáme konzervovaná rajčata a fazole s trochou (cca 50 ml) horké vody, sójovou omáčku a dostatek srirachy. Rozmícháme a přivedeme k varu. Rajčata přitom rozmělníme vařečkou na menší kousky. Krok 5: Když se omáčka vaří, přidáme sardinky i se šťávou a mírně - ale ne úplně! - je rozmělníme na menší kousky. Krok 6: Přidáme cca polovinu lístků bazalky i její holé stonky (ty před dokončením pokud možno opět vyndáme). Tymián, oregano a libeček - ode všeho dáme větší špetku, pak sůl, pepř, a promícháme. Necháme v pánvi zvolna vařit nejméně 15 min., občas zamícháme. Krok 7: Nakonec vmícháme zbylou bazalku (po vynětí stonků), vlijeme citronovou šťávu, promícháme, vlijeme celé vejce a ihned je dobře a rychle rozmícháme do celého objemu omáčky — má směs spojit a trochu zhustit, ne se v ní uvařit na míchané vejce. Vypneme teplo a dosolíme a opepříme dle chuti.

Zveřejněno 3. 7. 2025

Poznámka autora Lecram

Recept je z kategorie „co dům dal (když byla lednice zrovna prázdná)“, připraveno z hladu ve tři hodiny nad ránem po návratu domů. Vystačilo to na tři porce a bylo to vynikající — kombinace sladkosti z cibule, ostré a kyselé chuti srirachy, umami ze sardelové pasty a sojové omáčky se svěžestí citrónu a vůní i chutí čestvé bazalky vyšla dokonale. I pánev byla dřevěnou vařečkou vyškrábána dočista :-).

Do receptu by se samozřejmě hodilo ještě několik čerstvých čilek, jarní cibulka i čerstvá petržel, avšak nic z toho dům žel nedal.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Červené fazole se sardinkami v rajčatové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6wAE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Červené fazole se sardinkami v rajčatové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6wAE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
rýže jasmínová, fazole červené, rajče loupané, sardinky ve vlastní šťávě, vejce, pasta sardelová, cibule, česnek, omáčka sojová, sriracha, citron, olej slunečnicový, bazalka čerstvá, tymián, koření oregáno, libeček sušený, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu