Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové

Přezrálé meruňky se skvěle hodí na pečení koláčů. Zkuste pro jednou klasickou bublaninu zaměnit za její obrácenou variantu. Převalovaná buchta s meruňkami je šťavnatá, plná másla a voňavá po vanilce. Nejlepší je ještě teplá, třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny, ale výtečná je i na druhý den.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marianna.Va

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

koláčová forma o průměru 28 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu a nastavíme teplotu 160 °C. Krok 2: Než se trouba předehřeje, připravíme polevu. Za stálého míchání rozehřejeme v hrnci na mírném ohni cukr a vodu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pokračujeme tak dlouho, až ze směsi vznikne sirup. Hrnec sejmeme z ohně a do sirupu vmícháme máslo. Krok 3: Dno dortové nebo koláčové formy vylijeme sirupem a poklademe půlkami vypeckovaných meruněk řezem dolů. Krok 4: Mouku smícháme s kypřicím práškem a 3× prosejeme. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Krok 5: Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a vanilkový extrakt a ušleháme do nadýchané pěny. Krok 6: Prosátou mouku s kypřicím práškem vmícháme do vaječné pěny a nakonec přilijeme máslo. Vše důkladně promícháme a vzniklé těsto nalijeme do formy s meruňkami a sirupem. Krok 7: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova 50–70 minut (podle typu formy, v keramické se koláč peče déle). Krok 8: Po upečení necháme buchtu lehce vychladnout a poté vyklopíme. Buchtu podáváme teplou, ale výborná je i po úplném vychladnutí.

TIP: Jak převrátit plech u obráceného koláče

Zveřejněno 10. 8. 2025

Poznámka autora Marianna.Va

Zdroj: I. Fabešová: Iveta a české sladkosti

Tip: Na meruňky před nalitím těsta nastrouhejte asi 60 g marcipánu a místo 80 g hladké mouky použijte mandlovou moučku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6zyv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6zyv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
cukr krupice, voda, máslo, meruňky, mouka hladká, kypřící prášek, vejce, cukr krupice, extrakt vanilkový, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu