Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci

S pomalým hrncem vykouzlíte v kuchyni řadu lahodných pokrmů, a to s minimálním úsilím. Jídlo si zachovává všechny živiny i přirozenou chuť. Kližka z pomalého hrnce je měkká a šťavnatá, a s omáčkou a kynutým knedlíkem chutná báječně.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Středně náročný

Doba přípravy 335 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 320 min

335 min (15 min příprava + 320 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Pepř, nové koření a skořici dáme do závěsného sítka (vajíčka) nebo sáčku na sypaný čaj. Krok 2: Maso opláchneme a osušíme. Aby lépe drželo tvar, ovážeme ho kuchyňským provázkem. Do masa vetřeme mletý pepř a sůl. Krok 3: Jablka a zeleninu oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Krok 4: V hlubší pánvičce na rozehřátém másle a 1 lžíci oleje necháme dosklovita orestovat cibuli. Tuk slijeme a cibuli přendáme do pomalého hrnce. Přidáme jablka, mrkev a celer. Podlijeme vodou, vložíme sítko či sáček s kořením a vše zamícháme. Krok 5: V pánvičce, ve které se restovala cibule, rozehřejeme druhou lžíci oleje a zprudka na něm opékáme maso ze všech stran, až se hezky zatáhne. Krok 6: Maso přesuneme do pomalého hrnce k zelenině a hrnec přiklopíme poklicí. Na displeji zvolíme program High a vaříme 5 hodin. Krok 7: Hotové měkké maso a koření vyjmeme z hrnce a všechno ostatní přelijeme do obyčejného hlubšího hrnce. Krok 8: Ponorným mixérem rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a uvedeme k varu. Přidáme v mléce rozmíchanou mouku a na mírném ohni za občasného zamíchání vaříme 15 minut. Na závěr omáčku zředíme a zjemníme smetanou na požadovanou hustotu. Krok 9: Mezitím naporcujeme maso a ohřejeme ho na pařáku. Podáváme ho s omáčkou a kynutým nebo houskovým knedlíkem.

TIP: Desatero rad na téma svíčková

Zveřejněno 20. 8. 2025

Poznámka autorky Anna Kocikova

Čas pomalení je orientační. Záleží na stáří masa a také jaký průměr má svázaný kus. Já vždy cca po 4 hodinách dělám zkoušku zapíchnutím jehly na špízy do masa. Pokud maso z jehly hezky sjede, je hotovo, Pokud jde jehla hůř zapíchnout, pokračujeme v pomalení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp2Er

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp2Er

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Prosím, uveďte do původní verze údaje v surovinách v závorce. Nikde jsem nenapsala "asi". Pokud mám např. uvedeno 600 g červených silnostěnných paprik(3 velké)550 g cibule(3 velké) tak nebudu psát(asi 3 velké)když vím, že to jsou opravdu 3 velké...To, že je mnohdy upraven i postup, s tím nic neudělám, mrzí mě to. Ale já, jako autor receptu snad nejlíp vím, jak jsem co dělala .
Vím, že moderátorky nemají lehkou práci, ale někdy si ji zbytečně přidělávají.

Anna Kocikova: Dobrý večer, smazala jsem tedy u surovin v receptu slovo ASI. Brala jsem to tak, že každé jablko je jinak velké, takže je pro mě směrodatná spíše gramáž, kterou jste sepsala dokonale, a zůstala nezměněná.

pavlina.simr: Děkuji za ochotu i za vysvětlení:-)Přeji hezký večer:-K

Suroviny:
kližka hovězí, jablko, mrkev, celer, cibule, olej, máslo, pepř mletý, sůl, pepř, koření nové koření, skořice celá, voda, mléko, mouka hladká, smetana ke šlehání, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu