Kapří hranolky s pučálkou
Křupavé kousky kapra připravené na způsob hranolek a podávané s pučálkou, tedy praženým zeleným hrachem, spojují moderní nápad s dávnou tradicí. Výjimečný pokrm, který překvapí svou chutí i netradiční kombinací.
Postup přípravy
Krok 1: Pučálka:
Hrách namočíme do misky tři dny předem. První den ho zalijeme tak, aby voda přesahovala nad hrachem pět centimetrů. Misku zakryjeme ubrouskem a necháme stát 24 hodin. Krok 2: Druhý den vodu slijeme, hrách dáme na sítko, propláchneme vodou, i se sítkem vrátíme na misku, kam odkape přebytečná voda. Hrách na sítku proplachujeme 3x za den a vždy vrátíme okapat na misku. Krok 3: Třetí až čtvrtý den má hrách klíčky a můžeme ho opéct. Na pánev dáme rozehřát máslo a hrách na něm pět minut opékáme. Dle chuti osolíme a opepříme. Krok 4: Připravíme kapra. Filety jsou již bez velkých kostí a malých se zbavíme takto: Filet položíme kůží dolů. Do vyšší vrstvy masa u páteře provádíme hustě za sebou řezy, asi 2 milimetry od sebe, ale nedořezáváme až do spodní části, aby se filet nerozpadl. Cítíme, jak malé kostičky přeřízneme a ty nám již při jídle nebudou vadit. Krok 5: Filet rozkrájíme na hranolky 1,5 cm široké. Ze všech surovin připravíme marinádu. Hranolky do ní naložíme na 2 hodiny nebo takto můžeme nechat i do druhého dne. Krok 6: V mise smícháme hladkou mouku, škrob, sůl a sladkou papriku. V této směsi obalíme jednotlivé hranolky kapra a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Krok 7: Jako přílohu použijeme pučálku a pikantní papriky kozí rohy.
Hrách namočíme do misky tři dny předem. První den ho zalijeme tak, aby voda přesahovala nad hrachem pět centimetrů. Misku zakryjeme ubrouskem a necháme stát 24 hodin. Krok 2: Druhý den vodu slijeme, hrách dáme na sítko, propláchneme vodou, i se sítkem vrátíme na misku, kam odkape přebytečná voda. Hrách na sítku proplachujeme 3x za den a vždy vrátíme okapat na misku. Krok 3: Třetí až čtvrtý den má hrách klíčky a můžeme ho opéct. Na pánev dáme rozehřát máslo a hrách na něm pět minut opékáme. Dle chuti osolíme a opepříme. Krok 4: Připravíme kapra. Filety jsou již bez velkých kostí a malých se zbavíme takto: Filet položíme kůží dolů. Do vyšší vrstvy masa u páteře provádíme hustě za sebou řezy, asi 2 milimetry od sebe, ale nedořezáváme až do spodní části, aby se filet nerozpadl. Cítíme, jak malé kostičky přeřízneme a ty nám již při jídle nebudou vadit. Krok 5: Filet rozkrájíme na hranolky 1,5 cm široké. Ze všech surovin připravíme marinádu. Hranolky do ní naložíme na 2 hodiny nebo takto můžeme nechat i do druhého dne. Krok 6: V mise smícháme hladkou mouku, škrob, sůl a sladkou papriku. V této směsi obalíme jednotlivé hranolky kapra a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Krok 7: Jako přílohu použijeme pučálku a pikantní papriky kozí rohy.
Zveřejněno 3. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kapří hranolky s pučálkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWjy5
Moje poznámka
Kapří hranolky s pučálkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWjy5
Nejnovější recepty
Fazolová paštika
Přidáno před 15 minutami
Steaky z hovězí svíčkové podle Mirka Kaliny
Přidáno před 4 hodinami
Kuře s divokým kořením
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na žampionech, cuketě, pórku a rajčatech.
Přidáno před 18 hodinami
Bábovka z pomazánkového másla s ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Hrachová kaše bez mouky
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drožďová polévka s pohankou
wimra před 45 minutami
Zelí ve sladkokyselém nálevu sterilované
Merylas před 59 minutami
Kávový likér
daninako před 1 hodinou
Sádlo z trouby bez míchání
Demona před 1 hodinou
Květák z horkovzdušné fritézy
Radka61 před 2 hodinami
Hrstková polévka
lunav1 před 2 hodinami
Vepřová bratislavská plec
[email protected] před 4 hodinami
Tři druhy knedlíků podle Honzy Punčocháře
arabam před 4 hodinami
Hrníčková bábovka
NikoSarah7 před 11 hodinami
Zapečená polévka z červené řepy
Kajkajak před 12 hodinami
Suroviny:
omáčka sojová,
voda,
česnek,
kmín mletý,
zázvor mletý,
paprika sušená sladká,
sůl,
pepř mletý,
filet z kapra,
paprika sušená sladká,
škrob,
mouka hladká,
hrách,
máslo,
olej,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (1)