Zeleninový základ na pomazánku
Sterilovaný zeleninový základ je skvělým pomocníkem do kuchyně po celý rok. Kombinace mrkve, celeru a cibule vytvoří univerzální směs, kterou můžete kdykoli využít nejen do pomazánek, ale také na chlebíčky nebo chuťovky.
Postup přípravy
Krok 1: Z vody, octa, soli a cukru svaříme nálev.
Krok 2: Celer a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vše promícháme.
Krok 3: Zeleninovou směs plníme do malých čistých skleniček a lehce stlačujeme. Zalijeme nálevem, otřeme hrdla sklenic a zavíčkujeme.
Krok 4: Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Takto připravený základ můžeme použít po celý rok na pomazánku.
Krok 5: Zeleninový základ dáme do cedníku a necháme vykapat všechnu tekutinu.
Krok 6: Ve vroucí vodě vaříme vejce 9 minut. Poté je prudce zchladíme a oloupeme.
Krok 7: Vajíčko a sýr nastrouháme na hrubším struhadle a šunku nakrájíme nadrobno.
Krok 8: Zeleninu dáme do mísy, přidáme nastrouhané vejce, sýr, šunku, tvaroh, majonézu, petrželku, dle chuti sůl a pepř a dobře promícháme.
Zveřejněno 5. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zeleninový základ na pomazánku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp2Br
Moje poznámka
Zeleninový základ na pomazánku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp2Br
Nejnovější recepty
Jablečný koláč bez vajec a mléka
Přidáno před 1 hodinou
Třeboňský kapr na modro
Přidáno před 2 hodinami
Ovesná kaše s tvarohem pro diabetiky
Přidáno před 2 hodinami
Křehký jablečný koláč
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí medailonky na kari s hořčicí
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová plec pečená na zelenině
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové plátky s krůtími játry a fazolkami
adelaku před 10 minutami
Sekaná v anglické slanině
poirotka před 20 minutami
Pečené brambory s masem a žampióny
Veritaska před 2 hodinami
Křehký jablkový koláč
Potocky před 3 hodinami
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Luck2 před 3 hodinami
Polévka z vepřových kostí s haluškami
Kajkajak před 3 hodinami
Bramborový guláš - buřtguláš
Lucie251 před 3 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
test12 před 4 hodinami
Hovězí krk na houbách
test12 před 4 hodinami
Suroviny:
mrkev,
celer,
cibule,
voda,
ocet,
sůl,
cukr krystal,
zelenina,
šunka,
sýr,
majonéza,
petrželka,
vejce
Komentáře (1)