Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka s pomerančem

Dýňová polévka s pomerančovou šťávou je lahodně krémová a voňavá, s jemně nasládlou chutí dýně a svěžím citrusovým nádechem. Skvěle se hodí jako teplý start do podzimního dne. Polévku podáváme s opečenými chlebovými krutonky a čerstvou bazalkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

alena-s

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Dýni opláchneme, rozřízneme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Z pomeranče vymačkáme šťávu. Česnek oloupeme a nasekáme. Krok 2: Ve velkém hrnci rozehřejeme lžíci másla a oleje. Vložíme cibuli a česnek a krátce zpěníme. Krok 3: Pak do hrnce nasypeme mrkev a dýni, osolíme, lehce opepříme a vše společně opékáme. Zalijeme vývarem, přidáme pomerančovou šťávu, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme asi 30 minut.  Krok 4: Mezitím nakrájíme chléb na kostičky. Chléb opečeme na suché pánvi do křupava. Krok 5: Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a podle potřeby dosolíme.  Krok 6: Nakonec polévku rozdělíme do misek a posypeme nasekanou bazalkou. Doplníme opečeným chlebem, ozdobíme snítkou bazalky a podáváme. 

TIP: Pečená dýně - Jak na přílohu i hlavní chod

Zveřejněno 9. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Dýňová polévka s pomerančem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYByV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Dýňová polévka s pomerančem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYByV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
dýně hokkaido, cibule, mrkev, pomeranče, česnek, smetana, máslo, olej, chléb, vývar masový, bazalka čerstvá, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu