Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka s pomerančem

Dýňová polévka s pomerančovou šťávou je lahodně krémová a voňavá, s jemně nasládlou chutí dýně a svěžím citrusovým nádechem. Skvěle se hodí jako teplý start do podzimního dne. Polévku podáváme s opečenými chlebovými krutonky a čerstvou bazalkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

alena-s

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Dýni opláchneme, rozřízneme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Z pomeranče vymačkáme šťávu. Česnek oloupeme a nasekáme. Krok 2: Ve velkém hrnci rozehřejeme lžíci másla a oleje. Vložíme cibuli a česnek a krátce zpěníme. Krok 3: Pak do hrnce nasypeme mrkev a dýni, osolíme, lehce opepříme a vše společně opékáme. Zalijeme vývarem, přidáme pomerančovou šťávu, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme asi 30 minut.  Krok 4: Mezitím nakrájíme chléb na kostičky. Chléb opečeme na suché pánvi do křupava. Krok 5: Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a podle potřeby dosolíme.  Krok 6: Nakonec polévku rozdělíme do misek a posypeme nasekanou bazalkou. Doplníme opečeným chlebem, ozdobíme snítkou bazalky a podáváme. 

TIP: Pečená dýně - Jak na přílohu i hlavní chod

Zveřejněno 9. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňová polévka s pomerančem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYByV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňová polévka s pomerančem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYByV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
dýně hokkaido, cibule, mrkev, pomeranče, česnek, smetana, máslo, olej, chléb, vývar masový, bazalka čerstvá, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu