Jelení závitky
Jelení závitky jsou lahodný a sytý pokrmy plný výrazné chuti. Šťavnaté maso se doplňuje slaninou, šunkou, cibulí a kořením a vše se dusí v červeném víně s tymiánem. Jemně pikantní omáčka dokonale propojí chutě a vznikne chutné sváteční jídlo.
Postup přípravy
Krok 1: Plátky masa opláchneme, osušíme a dobře naklepeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Plátky masa potřeme hořčicí, posypeme solí a kořením na divočinu. Poklademe cibulí, plátkem slaniny a šunky. Zavineme a zpevníme párátky.
Krok 3: V hrnci na oleji dozlatova osmažíme zbylou cibuli. Do kastrolu dáme závitky, ze všech stran je opečeme, lehce osolíme a posypeme kořením.
Krok 4: Podlijeme vínem, přidáme kousek citronové kůry, snítku tymiánu a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení podléváme vývarem a závitky otáčíme.
Krok 5: Hotové závitky vyjmeme, výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, kterou za stálého míchání necháme zezlátnout.
Krok 6: Podlijeme vývarem, rozšleháme a povaříme alespoň 15 minut.
Krok 7: Pak šťávu propasírujeme do čistého kastrolu, dochutíme worcesterem a případně solí.
Krok 8: Závitky nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou a ozdobíme snítkou tymiánu. Podáváme s knedlíkem.
Zveřejněno 14. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení závitky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR5zP
Moje poznámka
Jelení závitky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR5zP
Nejnovější recepty
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 1 hodinou
Jelení závitky
Přidáno před 3 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 3 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 4 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 4 hodinami
Domácí kečup z trouby (méně pracný)
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 23 minutami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 56 minutami
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 1 hodinou
Houbové rizoto
Konstantin. před 1 hodinou
Vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem
Konstantin. před 1 hodinou
Debrecínská hrachová polévka
Mici76@seznam.cz před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Sahula před 2 hodinami
Guláš SPECIÁL
Sahula před 2 hodinami
Kuřecí prsa s cizrnou, olivami a rajčatovou omáčkou
AnnaKrizova před 2 hodinami
Suroviny:
kýta jelení,
slanina anglická,
šunka od kosti,
cibule,
hořčice pikantní,
víno červené,
mouka hladká,
sůl,
koření divočina,
kůra citronová,
vývar masový,
olej,
tymián
Komentáře (1)