Divoká kachna pečená na zelenině
Divoká kachna vyžaduje čas i péči, ale už i samotná příprava působí slavnostně. Maso se špikuje slaninou, marinuje ve víně a poté pomalu peče na másle se zeleninou a kořením. Takový pokrm láká nejen chutí, ale i atmosférou poctivé kuchyně.
Postup přípravy
Krok 1: Část slaniny nakrájíme na klínky ke špikování, zbytek na plátky. Kachnu očistíme, případně zbavíme drobů a důkladně vymyjeme.
Krok 2: Pomocí špikovací jehly nebo ostrého nože vytvoříme zářezy na prsou a stehnech a vsuneme do nich klínky slaniny.
Krok 3: Cibuli oloupeme, kořenovou zeleninu očistíme. Část zeleniny i cibule nakrájíme na větší kousky, zbytek na plátky.
Krok 4: Kachnu osolíme ze všech stran. Břišní dutinu naplníme cibulí a kořenovou zeleninou. Přidáme kachní játra zabalená do pár plátků slaniny spolu s 2–3 hřebíčky.
Krok 5: Zapékací mísu vyložíme plátky kořenové zeleniny a cibule. Na ně položíme připravenou kachnu a zalijeme ji bílým vínem smíchaným se 3 lžícemi oleje. Necháme v chladu odležet do druhého dne.
Krok 6: Druhý den troubu předehřejeme na 170 °C. Kachnu vyjmeme z marinády a vložíme ji do pekáče s rozpuštěným máslem a zeleninou z marinády. Přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Na kachnu rozložíme několik plátků slaniny. Po krátkém zapečení na másle ji podlijeme marinádou a pečeme přibližně 2 až 2,5 hodiny doměkka.
Krok 7: Hotovou kachnu naporcujeme, přelijeme výpekem se zeleninou a podáváme s bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 16. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Divoká kachna pečená na zelenině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/73Yoy
Moje poznámka
Divoká kachna pečená na zelenině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/73Yoy
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 14 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 15 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno před 23 hodinami
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno 3. 12. 2025 06:26:16
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno 2. 12. 2025 19:16:03
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Slavista62 před 3 hodinami
Fofr broskvový koláč
Martula před 8 hodinami
Mleté maso na špagety
Kajkajak před 10 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
AgirED před 11 hodinami
Pomazánka ze šprotů
foxinka001 před 11 hodinami
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 12 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 12 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 12 hodinami
Banánové sušenky
Annanas před 12 hodinami
Boršč s mletým masem
Kajkajak před 12 hodinami
Suroviny:
kachna divoká,
slanina,
máslo,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
pepř celý,
koření nové koření,
koření hřebíček,
bobkový list,
sůl,
víno bílé,
olej
Komentáře (1)