Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italské panettone

Tak jako k českým Vánocům patří sladká vánočka, k těm italským neodmyslitelně patří panettone. Kynutý sladký chléb plný rozinek a kandovaného ovoce má jemnou vůni a bohatou chuť, která přináší sváteční atmosféru na každý stůl.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby namáčení rozinek

140 min (90 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby namáčení rozinek )

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky namočíme alespoň dvě hodiny předem do rumu. Rozinky před použitím do těsta slijeme. Krok 2: Připravíme kvásek. Vlažné mléko smícháme s cukrem, rozdrobeným droždím a necháme vzejít kvásek zhruba 10–15 minut. Krok 3: Do velké mísy dáme 3 vejce a 3 žloutky a vyšleháme je s cukrem do pěny. Krok 4: Přidáme mouku, špetku soli, lžíci oleje, rozpuštěné vychladlé máslo, kvásek, vlažné mléko, rozinky a kandované či sušené ovoce. Krok 5: Vše promícháme a zpracujeme stejně jako klasické kynuté těsto. Necháme 30 minut kynout na teplém místě. Krok 6: Formu na panettone vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Můžeme použít také vypalovaný květináč, který vyložíme sáčkem na pečení. Krok 7: Poté těsto znova promícháme, dáme do formy a necháme ještě dalších 30 minut kynout. Krok 8: Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Krok 9: Formu vložíme do trouby a panettone nejprve pečeme při 170 °C 5–10 minut. Krok 10: Pak panettone vytáhneme a vzniklou krustu nakrojíme do kříže. Vložíme opět do trouby a pečeme při 160 °C zhruba 40 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do panettone, a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.

TIP: Vánoční cukroví - inspirace zahraničím

Zveřejněno 28. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Italské panettone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kDmJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Italské panettone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kDmJ

Marie

Suroviny:
mléko, cukr krystal, droždí čerstvé, vejce, žloutek, cukr krupice, mouka polohrubá, sůl, olej, máslo, mléko, rozinky, ovoce kandované, rum, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu