Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšenično - žitné sádlové pečivo

Domácí pečivo z pšeničné chlebové a žitné mouky s vláčnou střídkou a jemně křupavou kůrkou si zamilujete nejen pro jeho chuť, ale také díky jednoduchému postupu. Je vhodné na každý den, ať už k snídani, svačině nebo jako příloha k polévkám.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

magdalenka magdalenka

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí těsta

90 min (70 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Najprv mierne ohrejeme mlieko, aby bolo vlažné. Krok 2: Do vlažného mlieka zamiešame cukor a sušené droždie, necháme odstáť 15-20 minút. Krok 3: Do misy robota dáme ostatné suroviny, pridáme oživené droždie - kvások a miesime cca 8-10 minút, prípadne ručne vymiesime hladké plastické cesto. Krok 4: Vymiesené cesto necháme v teple kysnúť cca 60 minút, kým nezdvojnásobí objem. Krok 5: Vykysnuté cesto vyklopíme, prepracujeme ručne a vytvoríme valec, rozdelíme na 12 častí. Z každej časti formujeme bulku, necháme pod utierkou stáť 15 minút. Krok 6: Z každej bulky utvoríme večku, rohlík, ukladáme na pečiaci papier, alebo fóliu, prikryjeme a necháme zas nakysnúť cca 15 minút. Krok 7: Zapneme a necháme nahriať rúru na 220 °C. Krok 8: Bulky prenesieme aj s papierom na pečenie na plech a pred vložením do rozohriatej rúry nakrojíme ostrým nožom alebo žiletkou. Krok 9: Pečieme 10 minút pri 220 °C, potom znížime teplotu a dopečieme pri 200 °C ešte 10 minút.

Domácí pečivo - oblíbené recepty

Zveřejněno 16. 12. 2025

Poznámka autora magdalenka

Aby sme pri formovaní pečiva nemuseli múčiť, pracujeme na silikónovej podložke. Pred pečením a narezaním môžeme pečivo potrieť vajcom, bude krásne lesklé, príp. potom aj posypať rascou a pod. Niekedy na potretie použijem mlieko alebo vodu, tentokrát som nepotierala ničím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pšenično - žitné sádlové pečivo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68KgO

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pšenično - žitné sádlové pečivo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68KgO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka chlebová pšeničná, mouka žitná chlebová, mléko, voda, droždí sušené, cukr, sůl, sádlo

Přidat fotografie receptu