Domácí pšenično - žitný chléb

Slané pečivo Doba přípravy: cca 3 hodiny 0 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: cca 3 hodiny 0 názorů

Suroviny 1 kg

Kvásek:
100 ml teplé vody
1 sáček sušeného droždí
1 lžička cukru
Těsto:
300 g pšeničné hladké mouky
200 g žitné mouky
3 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
300 ml vlažné vody
1 lžíce octa
Na potření:
1 vejce
2 g kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny nalijeme 100 ml teplé vody, nasypeme sáček droždí a přidáme lžičku cukru. Zamícháme a na 20 minut zavřeme bez jakéhokoliv programu.

  2. Na těsto připravíme všechny suché ingredience a promícháme je. Do sklenice připravíme 300 ml vlažné vody a přidáme lžíci octa.

  3. Do vzešlého kvásku přilijeme vodu s octem a nasypeme suchou směs. Pekárnu nastavíme na program pro přípravu kynutého těsta.

  4. Vykynuté těsto vyndáme z pekárny na pomoučený vál. Těsto posypeme moukou a mouku zapracujeme do těsta. Vytvoříme bochánek a dáme ho na pečící papír na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.

  5. Pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 200°C. Po vyndání z trouby chléb potřeme vlažnou vodou.

Poznámka od kuchařky

Domácí pekárnu jsem použil pro přípravu a vykynutí těsta. Chléb jsem pekl v horkovzdušné troubě, protože se k němu vždy vejde nějaký kus masa. :-)

Komentáře k receptu Domácí pšenično - žitný chléb

K receptu nejsou žádné komentáře.