Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 209 kJ / 1 723 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 62,29 g |
| Tuky | 69,03 g |
| Vláknina | 23,89 g |
| Cholesterol | 96 mg |
| Sodík | 7,27 g |
| Sůl | 19,38 g |
| Sacharidy | 201,57 g |
Postup přípravy
Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem. Krok 2: Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).
Zveřejněno 13. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Moje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Nejnovější recepty
Domácí veka
Přidáno před 3 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 4 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 12 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 3 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 3 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 4 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 6 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 6 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 9 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 10 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 10 hodinami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 10 hodinami
Tématické fráze:
gratinované brambory,
gratinované brambory recept,
gratinované brambory se smetanou,
gratinované,
brambory gratinovane,
gratinovací misky,
recept gratinované brambory,
recepty gratinované brambory,
recept na gratinovane brambory,
výborné gratinované brambory,
gratinované smetanové brambory,
gratinované brambory příloha,
mandolína na brambory,
brambory se smetanou,
jak se dělají gratinované brambory,
klasické gratinovane brambory,
zapečené brambory dauphinois,
francouzske gratinovane brambory,
gratinovaný brambor,
francouzské brambory z ranných brambor
Suroviny:
brambory,
smetana,
bujón,
česnek,
máslo,
pepř černý,
sůl,
sýr strouhaný
Komentáře (20)
Takto jednoduše pečené brambory mě moc lákaly a jsou opravdu super.
Dělala jsem z raných brambor, na dno 4 stroužky česneku na plátky, dala jsem ale jen 50ml zeleninového vývaru, proložila bazalkou a sýr už jsem nedávala. Strouhala jsem na struhadle, aby byly co nejvíce tenké. Opravdu chce dodržet dobu pečení.
Jsou chuťově strašně dobré a ten česnek a pepř je dělají pikantní.