Švestkové čatní
Recept ještě nebyl hodnocenHustá omáčka zvaná čatní má svůj původ v Indii. Švestkové čatní je díky zázvoru lehce pikantní a dodá pokrmům zajímavou chuť. Hodí se k jakémukoliv druhu masa nebo k…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Hustá omáčka zvaná čatní má svůj původ v Indii. Švestkové čatní je díky zázvoru lehce pikantní a dodá pokrmům zajímavou chuť. Hodí se k jakémukoliv druhu masa nebo k…
Omyté a vypeckované švestky povaříme 10 minut s vodou, cukrem, vanilkovými semínky a odstavíme.Máslo dáme na pánev (průměr 28 cm) do středu trouby zapnuté na 220 °C. Do…
Rýži jsem vařila tak 30 min ve vodě smíchané mlékem. Žloutky smícháme s jogurtem, z bílků uděláme sníh. Nastrouháme si citronovou kůru. Do vychladlé rýže postupně…
Změklý tuk utřeme se žloutkem a 100 g cukru, vmícháme prolisované brambory a mouku s práškem do pečiva. Bílek se solí ušleháme do sněhu, do kterého přidáme zbylý cukr.…
Suroviny smícháme v hladké těsto, aby se nelepilo. Nakrájíme, doprostřed dáme švestky a utvoříme knedlík. Vložíme do vroucí vody, vaříme 7-10 minut. Podáváme s cukrem a…
Mletý mák vsypeme do 100 ml horkého mléka a za stálého promíchávání chvíli povaříme. Odstavíme a necháme zchladnout.Změklý tuk, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a…
Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a naskládáme do zapékací mísy, kterou před tím vymažeme máslem. Švestky posypeme cukrem a následně drobenkou, kterou prsty…
Z vychladlých nastrouhaných brambor a ostatních surovin zpracujeme těsto, které rozválíme na pečícím papíru do obdélníku na tloušťku asi 1-1,5 cm.Potřeme rozpuštěným…
Uděláme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme 60 g cukru, sůl, žloutek a tuk a vše nakonec zalijeme mlékem rozmíchaným s droždím. Vypracujeme těsto, které necháme půl…
Do mísy přesejeme mouku a přidáme sůl, 2 lžíce cukru, vanilkový pudink, citronovou kůru a rozmícháme. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice a posypeme zbytkem…
Brambory oloupeme, nastrouháme, dáme do misky a promícháme je s mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a cukr. Do směsi vmícháme mouku se špetkou soli a mák. Těsto…
Ve větší misce jsem prvně smíchala vejce, olej a cukr. Potom jsem k těstu přimíchala mouku, prášek do pečiva, sůl a studené máslo. Rukama jsem vypracovala hladké…
Bílky vyšleháme s cukrem do hustého sněhu. Poté vmícháme žloutky, opatrně mouku, následně mák a mandle. Pečeme na pečicím papíru ve vyhřáté troubě. Ještě horkou…
V míse řádně promícháme všechny sypké ingredience. Přidáme vejce, mléko, olej, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, Amaretto a opět řádně promícháme. Vylijeme na…
Obě mouky prosijeme, promícháme s práškem do pečiva a cukrem, přidáme mléko, olej a vejce a umícháme těsto.Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe…
Rozvar: Cukr rozpustíme na karamel, přidáme švestky, podlijeme trochou rumu, přidáme trochu vody a švestková povidla. Přidáme rovněž koření - skořici, badyán, kůru a…
Klasická česká švestková povidla využijeme po celý rok jako náplň do koláčů, sladkých knedlíků či buchet. K dochucení použijeme vanilkový lusk a rum, díky kterému budou…
Sladké knedlíky patří k oblíbeným tradičním pokrmům naší kuchyně. Můžeme je připravit z různých těst a náplní. V tomto receptu je základem bramborové těsto, do kterého…
Jáhly jsou snadno stravitelné, bezlepkové a lze je připravit na mnoho způsobů, přesto jde o poměrně opomíjenou surovinu. Ochutnejte je v klasickém staročeském nákypu s…
Povidla, podle tohoto receptu jsou moc dobrá. Nebojte se experimentovat. Lze přidat půl lžičky mleté skořice a rumovou esenci místo rumu. Skvělé jsou do buchet, jen tak…
Pěry jsou velké kynuté ovocné knedlíky, které pečeme v troubě a zalijeme mlékem. Plníme je nejčastěji švestkami nebo povidly, ovocem, či marmeládou. S touto valašskou…
Křehké linecké řezy s jablky a švestkami, krásně voní po skořici a vanilce. Tento moučník vám svojí skvělou chutí připomene ten pravý podzim a ze stolu zmizí opravdu…
Klevela, nebo-li rozvařené ovoce s cukrem, je ideální způsob jak zpracovat přebytky sezónního ovoce. Hodí se jako náplň do různých moučníků nebo jí můžeme ochutit bílý…
Závěr léta se nese zpravidla v duchu zpracovávání úrody a přípravě na zimu. Švestky právě dozrávají a je tedy čas z nich kromě jiného připravit také povidla. S kořením a…