Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačkoliv je mladý syrový chřest křupavou lahůdkou do různých salátů, nejvíce ho asi využijeme v teplé kuchyni. Uplatní se v polévkách, rizotu, zapékaných pokrmech, s těstovinami nebo jako zajímavá příloha k masu i součást zeleninových směsí. Uvařený se podává s omáčkami, ale skvělý je i smažený nebo grilovaný.

Chřest už jsme vás učili vybrat, očistit a zpracovat. O oblibě této zeleniny svědčí i velké množství nápaditých receptů z našeho webu. Vybírat můžete z mnoha kategorií, v každé z nich jsou recepty klasické i netradiční.

Chřestové polévky

Chřest je ideální zelenina pro krémové typy polévek. Do vývaru lze přidat slupky i odříznuté konce, které tím chytře zužitkujete. Osmahnutý chřest na másle nebo oleji, uvařený ve vývaru, rozmixovaný a zjemněný smetanou, zaručí, že si na takové polévce pochutná opravdu každý.

Chřestové přílohy

Asi nejklasičtější přílohou je svazeček chřestu zabalený v plátku anglické slaniny a společně opečený. Chřest je lahůdkou, i když je jen tak na másle nebo ve směsi s jinou zeleninou. Výborně ho doplní i ořechy.

Chřest jako hlavní pokrm

Klasickým receptem je vařený chřest s holandskou nebo sýrovou omáčkou, podávaný s bramborami. Ale chřest můžete i grilovat, smažit obalovaný, nebo podávat pokapaný máslem se strouhankou.

Rizota a těstoviny s chřestem

Krémové rizoto nebo těstoviny s chřestem jsou příjemným zpracováním chřestu, který ocení labužníci i ti, kteří zeleninu příliš v oblibě nemají. Pro celou rodinu stačí jeden svazek, který nepředstavuje nijak závratnou cenu.

Zapečené pokrmy s chřestem

Do zapékaných pokrmů s chřestem patří bešamel, vejce, sýr - ať už každá surovina zvlášť nebo ve směsi. Pokrm tak bude lépe držet pohromadě, nevysuší se a bude mít hezkou kůrku na povrchu

Chřestové koláče

Chřest je výborný také jako součást náplně různých slaných koláčů, quiche a pájí. Můžete ho vyskládat do různých tvarů, které koláč zároveň krásně ozdobí. Těsto doporučujeme neslazené křehké nebo listové, které se k tomuto typu pečení hodí nejlépe.

Saláty s chřestem

Velmi chutné je použití chřestu v salátech. Kombinujeme jej s bramborami, obilninami, vejci, ale i šunkou, masem nebo velmi netradičně s jahodami. Doporučujeme některý ze salátů vyzkoušet, určitě si pochutnáte.

Možná vás navnadí náš videorecept na vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou, který zvládnou i začátečníci.
 
 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli