

Listový koláč s chřestem
4 porce Slané pečivo 10 názorů
Suroviny
- 1 plátek listového těsta (asi 170 g)
- 150 g sterilovaného chřestu (váha pevné složky)
- 1/2 kelímku pomazánkového másla bez příchuti
- 100 g tyrolského špeku (nebo anglické slaniny)
- 1 vejce
- 6 lžic smetany ke šlehání
- 20 g balkánského sýra
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Listové těsto vyválíme na velikost plechu.
Přeneseme ho na plech a potřeme pomazánkovým máslem tak, že asi 2 cm okraje necháme čisté.
Poklademe chřestem a posypeme drobnými kostičkami špeku nebo slaniny, lehce osolíme a opepříme.
Přikryjeme alobalem tak, aby okraje zůstaly odkryté a vložíme do trouby, rozehřáté na 230°C.
Pečeme, dokud se okraje nezačnou zbarvovat dorůžova - asi 10 minut.
Mezitím rozšleháme vejce se šlehačkou, rozdrolíme k tomu balkánský sýr, prošleháme a pokud chceme, přidáme špetku granulovaného česneku.
Po deseti minutách pečení alobal odstraníme, koláč cikcak polijeme vaječnou směsí a ještě 10 minut dopečeme.
Chutná teplý i studený.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 56 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Listový koláč s chřestem
-
tak já ho mám práve v troube s cerstvym chrestem (dostaným darem od pacientky) tak jsem zvedava vypada to luxusne :ú))))
-
Evo
, s čerstvým chřestem bude koláč určitě ještě lepší, ale já osobně bych ho předtím povařila (oloupaný).
Bála bych se, že pečením se dostatečně neupraví... Jestli zkusíš, dej vědět, jak to dopadlo...
-
Papriko, dík za ochotu se podělit o zkušenosti a rychlou odpověď.
-
Evo - dovolím si odpovědět za Elizu. Já ho pekla se sterilovaným, bylo to dobré, ale s čerstvým bude určitě o level lepší
... jen ho musíš dobře oloupat
-
Chřest jsem ještě nikdy nejedla. Slyšela jsem, že je dobrý a zejména zdravý. Proto bych chtěla vyzkoušet tento recept. Myslíte že je možné na koláč použit chřest nesterilovaný? Musí být sterilovaný? A kdyby chtěla použít nesterilovaný, tak ho musím nejdřív uvařit nebo nějak upravit? S chřestem nemám žádné zkušenosti, proto děkuji za vysvětlení.
-
Eli, tušila jsem, že je to tvůj recept a nemýlila jsem se, krásné fotky a koláč přímo k nakousnutí
+
-
Krása - jak jídlo tak foto
-
Papriko, z toho, co je vidět, jsem sež...a tři čtvrtiny...
Tak za sebe - je dobrý.
Díky za bodíky.
-
Podobný koláč jsem pekla vloni v létě v rámci letní soutěže a moc nám chutnal, takže mohu s klidem říci, že i tento bude moc dobrý. Tvoje fotky jsou samozřejmně nedostižné.
-
opět fotečky nádhera
,super