Karamelové perníčky

Suroviny

500 g cukru (krystal)
200 ml vroucí vody
200 g másla (může být i 180 g)
1 ČL jedlé sody
1/2 ČL soli
2 ČL mletého perníkového koření (dle chuti můžete více)
1 vajíčko
800-900 g hladké mouky
3-4 PL medu

Postup přípravy receptu

  1. Z cukru připravíme karamel. Do čistého, pevného, suchého a velkého hrnce nasypte cukr. Na středně vysokou teplotu zahřejte cukr, na začátku cukr nemíchejte. Když uvidíte, že se zdola cukr rozpustil, můžete začít míchat a snižte trochu teplotu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Cukr hnědne rychle. Karamel pořád sledujte, aby se nepřipálil. Hotový karamel má jantarovou zlatou barvu.

  2. Hrnec sundejte z plamene, promíchejte. Pokud uvidíte hrudky cukru, míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pomocí metličky do karamelu pomalu zalijte vroucí vodu. Na začátku dejte 1 polévkovou lžíci vody a uvidíte, jak karamel bude prskat! Postupně vlijte ostatní vroucí vodu.

  3. Do karamelu přidejte máslo, med a pořád míchejte. Vraťte hrnec na střední plamen. Přidejte sůl a perníkové koření.

  4. Hrnec sundejte z plamene, přidejte sodu. Míchejte a uvidíte, jak bude reagovat. Karamel bude velmi pěnit. Promíchejte. Pěna se usadí a karamel ztmavne.

  5. Karamel nechte zchladit aby byl teplý, nesmí být horký.

  6. Přidejte vejce, promíchejte. Přidejte postupně mouku (800 g), vypracujte vláčné a zlehka lepkavé těsto. Přidejte ostatní 100 g mouky, pokud to bude nutné. Zabalte do folie a dejte do lednice, nejlépe přes noc.

  7. Těsto vyválejte na plát o 0,5 nebo 1 cm, zkuste si upéct pár perníků a vyberte si nejlepší sílu.

  8. Pečte v předehřáté troubě do 180 C asi 6-8 minut pro perníčky o 0,5 cm a 10-12 minut pro perníčky o 1 cm.

  9. Z trouby vyndejte perníčky raději dříve, než později. Jsou hotové, když jsou pružné.

  10. Vyčistit hrnec: nechte hrnec odmočit v teplé vodě, nebo ho naplňte vodou a tu přiveďte k varu. Horká voda zbytky karamelu úplně rozpustí.

Poznámka od kuchařky

Vykrajovátka https://kukz.cz/

Komentáře k receptu Karamelové perníčky

K receptu nejsou žádné komentáře.