Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelové perníčky

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Karamelovypernicek Karamelovypernicek

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chladnutí

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chladnutí)

Tyto výborné karamelové perníčky si vychutnáte nejen o Vánoce, hodí se i jako sladké pochutnání ke kávě nebo čaji. Karamel perníčky provoní a navíc jim dodá zajímavou příjemnou chuť.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 467 kJ /
7 043 kcal
Bílkoviny109,52 g
Tuky181,36 g
Vláknina25,70 g
Cholesterol 744 mg
Sodík 5,02 g
Sůl4,21 g
Sacharidy1 230,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z cukru připravte karamel. Do čistého, pevného, suchého a velkého hrnce nasypte cukr. Na středně vysokou teplotu ho zahřejte, na začátku nemíchejte. Když uvidíte, že se zdola cukr rozpustil, můžete začít míchat a snižte trochu teplotu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Cukr hnědne rychle. Karamel stále sledujte, aby se nepřipálil. Hotový karamel má jantarovou zlatou barvu. Krok 2: Hrnec sundejte z plamene, promíchejte. Pokud uvidíte hrudky cukru, míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pomocí metličky do karamelu pomalu nalijte 200 ml vroucí vody. Na začátku nalijte 1 lžíci vody a uvidíte, jak karamel bude prskat! Postupně vlijte zbytek vody. Krok 3: Do karamelu přidejte máslo, med a pořád míchejte. Vraťte hrnec na střední plamen. Přidejte sůl a perníkové koření. Krok 4: Hrnec sundejte z plamene, přidejte sodu. Míchejte a uvidíte, jak bude reagovat. Karamel bude velmi pěnit. Promíchejte. Pěna se usadí a karamel ztmavne. Krok 5: Karamel nechte zchladit, aby byl teplý, nesmí být horký. Krok 6: Přidejte vejce, promíchejte. Přidejte postupně 800 g mouky a vypracujte vláčné a zlehka lepkavé těsto. Přidejte zbylou mouku, pokud to bude nutné. Zabalte do folie a dejte do lednice, nejlépe přes noc. Krok 7: Těsto vyválejte na plát o 0,5 nebo 1 cm, zkuste upéct pár perníků a vyberte si nejlepší sílu. Krok 8: Pečte v předehřáté troubě do 180 °C asi 6-8 minut pro 0,5cm perníčky a 10-12 minut pro 1cm perníčky. Krok 9: Z trouby vyndejte perníčky raději dříve, než později. Jsou hotové, když jsou pružné.

TIP: Jak vyčistit nádobí od karamelu

Zveřejněno 29. 5. 2021

Poznámka autorky Karamelovypern…

Abyste hrnec vyčistili, nechte ho odmočit v teplé vodě, nebo ho naplňte vodou a tu přiveďte k varu. Horká voda zbytky karamelu úplně rozpustí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelové perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/10Gj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelové perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/10Gj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Veronika.Hrozna: já nepotíram, tak nevím

Karamelovypernicek: Mam navazeno pripraveno, pecu zitra. Muze se to po upeceni potrit bilkem,aby se leskly?:-?

danila: děkuji

Veronika.Hrozna: Dobrý den, nemusí. Jsou vyborné hned po upečení. Hlavně nepřepečte.

Mohu se zeptat, perníčky musí odležet, nebo se dají konzumovat hned po upečení? ;-)

sú vynikajúce....

Suroviny:
cukr krystal, máslo, soda jedlá, sůl, koření do perníku, vejce, mouka hladká, med

Přidat fotografie receptu