Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční koledování patří mezi lidové tradice, kdy chlapci obcházeli stavení, šlehali dívky proutky s pentlemi, zpívali písně a odříkávali koledy - za to byli odměňováni drobnými dárky, zvanými pomlázka.

Tradiční dárky pro koledníky, malovaná vajíčka, postupně v nedávné době nahradily komerčně prodávané sladkosti - čokoládové figurky, sušenky a bonbóny. V současnosti je módním hitem dávat koledníkům jedlé dárky, které jsme sami vyrobili a upekli.

Co můžeme upéct na koledu

Volíme takové dárky, které můžeme zabalit do celofánu nebo do krabičky:

  • Velikonoční perníčky jsou nejvhodnějším dárkem. Díky barevné bílkové polevě a bohatému zdobení po nich sáhnou i dospělí koledníci.
  • Velikonoční minidortíky v ozdobné krabičce, darované klukům i mužům, udělají vždy velkou radost.
  • Velikonoční cupcaky, pečené v papírových košíčcích, se vyznačují růžičkou z krému a marcipánovými dekoracemi.
  • Velikonoční ptáčci z kynutého těsta, s očima z hřebíčku, jsou roztomilým dárkem pro každého koledníka.
  • Velikonoční sušenky, upečené z lineckého těsta, můžeme ozdobit bílkovou polevou, stejně jako perníčky.
  • Velikonoční preclíky se dají upéct i několik dní předem a před koledou ovázat barevnou mašlí.
  • Velikonoční minimazance z tvarohového těsta v celofánovém sáčku se stužkou, jsou výborným jedlým dárkem.

Do košíku koledníka se dá vložit mnoho dobrot, které jsou připraveny s láskou a péčí. Sladkostem z obchodů, plným cukru, nekvalitní čokolády a palmového oleje, se díky tomu můžeme vyhnout.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky