Jak často zaléváme okurky. Správná zálivka je pro vývoj plodů zásadní
Okurky jsou oblíbenou a osvědčenou plodovou zeleninou našich zahrad. Rostliny mají velmi rády teplo a potřebují dostatek vláhy, aby na nich narůstaly nové plody. Zemina však nesmí být přemokřená, ani listy rostlin zbytečně nepoléváme, abychom předešli šíření houbových chorob.
Okurky jsou na teplotu náročné a potřebují dokonce více tepla než rajčata. V teplých oblastech je pěstujeme na volných záhonech, ale tam, kde je chladněji, budou lépe prospívat ve fóliovnících nebo pařeništích. Okurkám hadovkám svědčí i skleníky. Další osvědčenou volbou jsou jednoduché tunely, přikryté fólií nebo jen bílou netkanou textilií. Stejně jako další plodová zelenina okurky potřebují hodně světla, živin a také dostatečnou vláhu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak často zalévat okurky
Ve skleníku nebo fóliovníku obvykle zaléváme okurky každý druhý den, ale na volných záhonech probíhá odpařování vláhy obvykle trochu pomaleji (navíc občas prší), proto zálivku provádíme každý druhý nebo třetí den, vždy však podle aktuálního počasí. Při horku musí být zálivka vydatnější, při chladnějším počasí to naopak se zaléváním nepřeháníme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy pro zalévání okurek
Pro začínající pěstitele okurek máme několik dalších tipů:
- Dostatek vláhy potřebují okurky po výsevu, v době klíčení, ale také po vysazení sazenic. Dostatečná zálivka je nutná i v době kvetení a při narůstání plodů.
- Okurky zaléváme ke kořenům a zbytečně nepoléváme jejich listy, abychom omezili vznik a šíření houbových chorob.
- K zalévání je nejvhodnější odstátá voda, ideálně dešťovka. Nevhodná je ledová voda přímo z hadice.
- Při zálivce lze využít hnojivé výluhy a zákvasy, vždy však patřičně naředěné (např. kopřivový, ze slepičího trusu).
- Zálivku je výhodné provádět ráno, a pokud se jedná o okurky v krytých prostorách, po zálivce větráme, aby rostliny nezůstaly dlouho ve vlhku.
- Mezi jednotlivými zálivkami by měla zemina oschnout, přemokření neprospívá okurkám, stejně jako další plodové zelenině.
- Vhodnější je méně častá, ale důkladná zálivka, než časté, ale nedostatečné kropení povrchu záhonů, při kterém se vláha nedostane ke kořenům.
- Zaléváme postupně, aby se voda pozvolna vsákla a neodtékala od rostlin.
- Pro správnou zálivku je důležité, aby okolí okurek bylo jemně nakypřené. Nicméně při kypření dáváme pozor, abychom kořeny mělce kořenících rostlin nepoškodili.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře