Připravili jste si zásobu pesta z medvědího česneku, a teď přemýšlíte, co vlastně s ním? Do jakých jídel pesto přidat? Inspirujte se nejlepšími recepty na využití česnekového pesta.
Pesto poslouží k uchování medvědího česneku na pozdější využití, pak už ho stačí jen otevřít a přidat k jídlu. Konzumovat se může syrové i tepelně zpracované. I když má česnekovou chuť, tak se nepoužívá úplně stejně jako obyčejný česnek, ale přesto se hodí do řady jídel.
Pesto z medvědího česneku je skvělé k dochucování polévek. Hodí se zejména do krémových a luštěninových, kterým kromě chuti přidá svěží zelenou barvu. Pesto dejte do polévky až ke konci a nechte ho projít krátkým varem.
Oblíbenou klasikou je promíchat pesto s uvařenými těstovinami. Toto jídlo pak stačí na talíři posypat strouhaným sýrem, nejlépe parmezánem, a hned máte rychlé a chutné jídlo. Pokud chcete jídlo ještě zpestřit, pak ho doplňte o kešu ořechy, kousky lososa nebo kuřecího masa, případně syrová nebo nakládaná sušená rajčata.
Můžete ho použít v řadě variant hlavních chodů. Hodí se do zapékaných jídel, pod maso, do gulášů a do některých pikantních jídel, také sním dochutíte špenát, např. v palačinkách naslano. Ochutit s ním můžete i rizoto, luštěniny, karbanátky a nádivky. Výborně se k němu hodí sýry a čerstvá zelenina.
Pesto přidejte i do těsta na kynuté pečivo, získá tím zajímavou chuť. Nezapomeňte, že pesto už samo o sobě obsahuje sůl, a proto přiměřeně uberte z množství soli v receptu. Pesto můžete použít i na oblíbené pizza šneky z listového těsta nebo do slaných tyčinek.
Pesto se dá mazat přímo na pečivo, výborné je na topinkách. Použít ho můžete i na dochucení pomazánek, ale pokud ještě máte čerstvé listy česneku, použijte je přednostně. A nezapomeňte na slanost pesta, ať pomazánku nepřesolíte.
Teprve se chystáte zásobu pesta z medvědího česneku vytvořit a nevíte, jak na to? Jednoduchý postup na jeho přípravu můžete zhlédnout v následujícím názorném video-receptu:
Komentáře