Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je oblíbenou vytrvalou bylinkou na zahrádkách i v květináčích v bytě. Na pěstování je velmi snadná a brzy na jaře si můžeme vychutnávat čerstvou nať, která má jemnou cibulovou chuť. Jedlé jsou dokonce i květy pažitky.

Pažitku si nejlépe vychutnáme čerstvou, a to do pomazánek, salátů i jako ozdobu polévek a příloh. Správným skladováním prodloužíme její čerstvost. Nadbytek si můžeme několika způsoby uchovat a využít mimo sezónu. Uloženou pažitku používáme jako čerstvou během vaření, je to rychlé a pohodlné. 

Jak uchovat pažitku

Utržená pažitka poměrně brzy zavadne, čímž ztrácí i svou chuť. Pokud ji plánujeme během týdne spotřebovat, postačí ji dobře uskladnit. Nadbytek nasekané natě se dá prakticky zpracovat. A jak na to?

  • Uchování pažitky v lednici: Čerstvou pažitku opláchneme a zabalíme do navlhčené papírové utěrky. Vložíme do uzavíratelného sáčku a poté do lednice. Další možností je ponořit konce natě pažitky do sklenice s vodou a umístit ji do lednice. Vodu vyměňujeme každý den. 
  • Mražení: Jedná se o nejjednodušší způsob uchování pažitky. Nakrájíme ji nadrobno a vložíme do uzavíratelné nádobky nebo sáčku, a poté do mrazničky. 
  • Sušení: Tato metoda má své příznivce, ale i odpůrce, protože sušením pažitka ztratí část své chuti a aroma. Pokud se pro sušení rozhodneme, stačí celé natě pažitky nadrobno nakrájet a na tácku usušit. Výhodnější je však k sušení využít sušičku, kde by však teplota neměla přesáhnout 40 °C. 
  • Pesto: Pesto z pažitky je originální variantou klasického pesta, má jemnou cibulovou chuť a hodí se do pomazánek, těstovin, salátů, sendvičů, polévek a k zelenině. Pažitku rozmixujeme s česnekem, olejem a solí, poté skladujeme ve skleničce v lednici. 
  • Naložení do soli: Pažitka si tímto způsobem zachová svou barvu a šťavnatost. Naložením do soli získáme z pažitky výrazné koření, které využijeme do oblíbených pokrmů. Pažitku omyjeme, osušíme, nakrájíme nadrobno a v misce smícháme s větším množstvím soli tak, aby se úplně obalila (na 3 lžíce pažitky dáme 1 lžíci soli). Napěchujeme do čistých zavařovacích sklenic, posypeme solí, dobře uzavřeme a skladujeme v chladu, kde vydrží i několik měsíců. 
  • Naložení do octa a oleje: Naložením do octa či oleje získáme z pažitky skvělé dochucovadlo nejrůznějších zeleninových salátů a oblíbených pokrmů. Můžeme přidat také česnek nebo chilli. Pažitku nakrájíme nadrobno, dáme do zavařovací sklenice a zalijeme octem nebo olejem, upěchujeme a pevně uzavřeme víčkem. Skladujeme v lednici. 

Na závěr pro vás máme inspiraci na recept, kde chuť pažitky dokonale vynikne, a tím je pažitková omáčka, smetanová a velmi lahodná. Můžete si ji připravit podle našeho podrobného videonávodu

Komentáře

Další tipy a triky