Rolovaný pomerančový dort

frejka55 Kuchař: frejka55

Dorty 15 názorů

Suroviny

4 vejce
4 žloutky
1 vanilkový cukr
150 g krupicového cukru
125 g polohrubé mouky
20 g kakaa
0,5 lžičky prášku do pečiva
pomerančová zavařenina
náplň
9 plátků želatiny
5 pomerančů
šťáva z 1 citrónu
3 lžíce cukru
200 ml smetany na šlehání
na dohotovení
300 ml šlehačky
30 g másla
2 lžíce cukru
2 lžíce medu
100 ml vody
1 pomeranč
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tenhle dort je pomerančový uvnitř i na povrchu. A chutná fantasticky! Nenechte se proto odradit poněkud náročnější přípravou. V první řadě překvapí výchozí mechově nadýchaný piškotový plát. Přechovávejte ho proto na listu papíru a dokonce i po naplnění ho i s papírem rozdělte na stejně široké pruhy.
    Díky tomu je pak snáze stočíte do podoby kruhového korpusu. Nenechte se také zmást řídkou konzistencí náplně; po nějaké době v chladu začne přece jen tuhnout! A už vůbec se nebojte glazovaných pomerančových plátků na povrchu; jsou fantastické!

  2. JAK NA TO:
    Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků.

  3. Dále do hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát při 220 °C upečte (10 minut).

  4. Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní.

  5. Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek.

  6. Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní citrónovou.

  7. Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu.

  8. V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozehřátou želatinu.

  9. Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany.

  10. Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm.

  11. První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř.

  12. Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny).

  13. Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou.

  14. NAŠE FINTA:
    Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole „obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.

Poznámka

PODROBNÝ FOTONÁVOD VČETNĚ POSTUPU PRO GLAZOVANÝ POMERANČ NAJDETE ZDE:http://www.hobbymanie.tv/clanek/vyzkousejte-dort-p...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 786 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rolovaný pomerančový dort

  • RubyRom RubyRom

    Luxusní dort :yes::yes:

    Odpovědět

  • frejka55 frejka55(autor receptu)

    Zuzka: Držím palce, dejte vědět, jak se zadařilo :)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka

    Tak moc děkuji, chci vyzkoušet...:yes:

    Odpovědět

  • frejka55 frejka55(autor receptu)

    Zuzka: Většinu šťávy tvoří právě ta, vymačkaná z 1 citronu

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka

    jarda Kadic: díky za reakci, já to tedy napřed takhle taky chápala, ale na odkazu uvedeném v receptu jsem se dívala na fotodokumentaci a šťávy je tam teda poměrně hodně, vypadá to jako vymačkané z minimálně dvou pomerančů..... Pomůže někdo, nejlépe autor?:-?

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Zuzka: Já tedy nejsem žádný velký pekař,ale myslím si ,že je tam myšleno,jak ten pomeranč pokrájíš,tak že nějaká šťáva přece jen vyteče.Tak tu přidat k té citrónové.Tak jsem to alespoň pochopil já;-)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka

    Dort vypadá přímo fantasticky, ale já si dnes asi stojím na vedení... Nepochopila jsem, když pokrájím 5 pomerančů na kousky, kde pak z nich vezmu šťávu, kterou smíchám s citronovou šťávou a želatinou. Tak buď je vymačkám a nemám kousky pomerančů nebo je nakrájím a nemám šťávu... A návod na glazované pomeranče jsem taky nenašla ani na odkazu. :-O

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Móóóc hezký:-O:yes::yes::yes::-p:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Nádherné!

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Nádhera :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Autor měl napsat,že vajec je dohromady 8,to by mělo pak logiku;-) Jinak--klobouk dolů:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Efektní a krásné :yes:

    Odpovědět

  • máša máša(neregistrovaná)

    Úplně receptu nerozumím, v sekci suroviny: 4 vejce ► 4 žloutky ►..., ale v postupu najednou 2x více- Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků... další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nádhera!!:-O:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Nádherné:-!

    Odpovědět

Tématické fráze: pomerančový dort rolovaný dort pomerančový dort recept rolovaný dort recept glazovaný pomeranč dorty recepty dort z pomerančů recepty na dorty glazovaný dort glazované pomeranče glazovaný dort recept dort rolovaný glazovane dorty recept na pomerancovy dort pomerančový dort se šlehačkou recept pomerančový dort pomerančový točený dort pomerančoví dort dort stočený z pruhu stoceny dort