Rolovaný pomerančový dort

frejka55 Kuchař: frejka55

Dorty 15 názorů

Suroviny

4 vejce
4 žloutky
1 vanilkový cukr
150 g krupicového cukru
125 g polohrubé mouky
20 g kakaa
0,5 lžičky prášku do pečiva
pomerančová zavařenina
náplň
9 plátků želatiny
5 pomerančů
šťáva z 1 citrónu
3 lžíce cukru
200 ml smetany na šlehání
na dohotovení
300 ml šlehačky
30 g másla
2 lžíce cukru
2 lžíce medu
100 ml vody
1 pomeranč
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tenhle dort je pomerančový uvnitř i na povrchu. A chutná fantasticky! Nenechte se proto odradit poněkud náročnější přípravou. V první řadě překvapí výchozí mechově nadýchaný piškotový plát. Přechovávejte ho proto na listu papíru a dokonce i po naplnění ho i s papírem rozdělte na stejně široké pruhy.
    Díky tomu je pak snáze stočíte do podoby kruhového korpusu. Nenechte se také zmást řídkou konzistencí náplně; po nějaké době v chladu začne přece jen tuhnout! A už vůbec se nebojte glazovaných pomerančových plátků na povrchu; jsou fantastické!

  2. JAK NA TO:
    Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků.

  3. Dále do hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát při 220 °C upečte (10 minut).

  4. Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní.

  5. Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek.

  6. Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní citrónovou.

  7. Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu.

  8. V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozehřátou želatinu.

  9. Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany.

  10. Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm.

  11. První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř.

  12. Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny).

  13. Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou.

  14. NAŠE FINTA:
    Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole „obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.

Poznámka

PODROBNÝ FOTONÁVOD VČETNĚ POSTUPU PRO GLAZOVANÝ POMERANČ NAJDETE ZDE:http://www.hobbymanie.tv/clanek/vyzkousejte-dort-p...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 308 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rolovaný pomerančový dort

  • RubyRom RubyRom

    Luxusní dort :yes::yes:

    Odpovědět

  • frejka55 frejka55(autor receptu)

    Zuzka: Držím palce, dejte vědět, jak se zadařilo :)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka

    Tak moc děkuji, chci vyzkoušet...:yes:

    Odpovědět

  • frejka55 frejka55(autor receptu)

    Zuzka: Většinu šťávy tvoří právě ta, vymačkaná z 1 citronu

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka

    jarda Kadic: díky za reakci, já to tedy napřed takhle taky chápala, ale na odkazu uvedeném v receptu jsem se dívala na fotodokumentaci a šťávy je tam teda poměrně hodně, vypadá to jako vymačkané z minimálně dvou pomerančů..... Pomůže někdo, nejlépe autor?:-?

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Zuzka: Já tedy nejsem žádný velký pekař,ale myslím si ,že je tam myšleno,jak ten pomeranč pokrájíš,tak že nějaká šťáva přece jen vyteče.Tak tu přidat k té citrónové.Tak jsem to alespoň pochopil já;-)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka

    Dort vypadá přímo fantasticky, ale já si dnes asi stojím na vedení... Nepochopila jsem, když pokrájím 5 pomerančů na kousky, kde pak z nich vezmu šťávu, kterou smíchám s citronovou šťávou a želatinou. Tak buď je vymačkám a nemám kousky pomerančů nebo je nakrájím a nemám šťávu... A návod na glazované pomeranče jsem taky nenašla ani na odkazu. :-O

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Móóóc hezký:-O:yes::yes::yes::-p:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Nádherné!

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Nádhera :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Autor měl napsat,že vajec je dohromady 8,to by mělo pak logiku;-) Jinak--klobouk dolů:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Efektní a krásné :yes:

    Odpovědět

  • máša máša(neregistrovaná)

    Úplně receptu nerozumím, v sekci suroviny: 4 vejce ► 4 žloutky ►..., ale v postupu najednou 2x více- Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků... další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nádhera!!:-O:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Nádherné:-!

    Odpovědět

Tématické fráze: pomerančový dort rolovaný dort pomerančový dort recept rolovaný dort recept glazovaný pomeranč dort z pomerančů dorty recepty glazované pomeranče dort rolovaný glazovane dorty recept na pomerancovy dort glazovaný dort recept glazovaný dort pomerančový točený dort pomerančoví dort pomerančový dort se šlehačkou dort stočený z pruhu stoceny dort recept na glazované pomeranče dort co překvapí

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít