Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ryby na gril: Které jsou ty nejvhodnější ke grilování a jak poznat čerstvou rybu
Zdroj: Pixabay, DanaTentis

Grilování je neodmyslitelnou součástí léta a s ním spjatých dovolených. Nezůstávejte pouze u masa a zeleniny, vyzkoušejte ryby. Není se čeho bát, při správném postupu se povedou. Pojďte se s námi podívat na výběr ryb vhodných na gril.

Grilované ryby jsou velmi oblíbené, s grilovanou zeleninou a opečenou bagetkou jsou skvělou delikatesou. Mnoho z nás se však bojí jejich přípravy. S námi to zvládnete. Zaměřte se na výběr vhodné ryby, a to nejen druhu, ale i čerstvosti.

  • Pstruh je velmi oblíbenou českou rybou pro svou typickou chuť. Jeho maso obsahuje málo tuku a je lehce stravitelné.
  • Velmi chutnou a dietní rybou je losos. Právě díky jeho chuti není třeba jej nějak výrazněji ochucovat. 
  • Díky množství tuku se makrela skvěle hodí ke grilování, dlouho zůstává šťavnatá, ale pozor, také se díky tomu rychleji kazí. Proto dbejte na výběr čerstvých kousků.
  • Velmi opomíjenou rybou je kapr, přitom grilované kapří podkovy jsou dokonalou pochoutkou. Rozhodně je vyzkoušejte.
  • Zásobárna bílkovin, i tak se přezdívá tresce. Oblíbenosti se těší hlavně u dětských strávníků, její maso je velmi jemné a šťavnaté.
  • Tuňák je tučný, ale také velmi šťavnatý a s minimem kostí. Jeho maso by uprostřed mělo zůstat růžové, proto jej připravujte rychle a nechávejte propéct jen velmi krátce.
  • Dalšími rybami, byť méně známými, ale přesto vhodnými na gril, jsou siven, pražma nebo třeba mečoun.
  • Tip: Čerstvou rybu poznáte již od pohledu - její kůže je pevná, napnutá a lesklá. Oči má vypouklé, jasné, nikoliv zakalené. A pokud máte možnost přičichnout, čerstvá ryba opravdu nikdy nesmrdí.

Porcování ryb před grilováním

Pokud jsou vámi vybrané ryby větších rozměrů, negrilují se v celku, ale musí se naporcovat. Ať už na filety či podkovy, nikdy nesmí být porcovány na méně než 2 cm tloušťky. Pokud byste rádi grilovali již koupené filety, dejte přednost těm s kůží, lépe se vám s nimi bude pracovat a maso bude držet na místě.

Podle následujícího video-receptu si můžete bez obav připravit grilovaného pstruha.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více