Ryby na gril: Které jsou ty nejvhodnější ke grilování a jak poznat čerstvou rybu
Grilování je neodmyslitelnou součástí léta a s ním spjatých dovolených. Nezůstávejte pouze u masa a zeleniny, vyzkoušejte ryby. Není se čeho bát, při správném postupu se povedou. Pojďte se s námi podívat na výběr ryb vhodných na gril.
Grilované ryby jsou velmi oblíbené, s grilovanou zeleninou a opečenou bagetkou jsou skvělou delikatesou. Mnoho z nás se však bojí jejich přípravy. S námi to zvládnete. Zaměřte se na výběr vhodné ryby, a to nejen druhu, ale i čerstvosti.
- Pstruh je velmi oblíbenou českou rybou pro svou typickou chuť. Jeho maso obsahuje málo tuku a je lehce stravitelné.
- Velmi chutnou a dietní rybou je losos. Právě díky jeho chuti není třeba jej nějak výrazněji ochucovat.
- Díky množství tuku se makrela skvěle hodí ke grilování, dlouho zůstává šťavnatá, ale pozor, také se díky tomu rychleji kazí. Proto dbejte na výběr čerstvých kousků.
- Velmi opomíjenou rybou je kapr, přitom grilované kapří podkovy jsou dokonalou pochoutkou. Rozhodně je vyzkoušejte.
- Zásobárna bílkovin, i tak se přezdívá tresce. Oblíbenosti se těší hlavně u dětských strávníků, její maso je velmi jemné a šťavnaté.
- Tuňák je tučný, ale také velmi šťavnatý a s minimem kostí. Jeho maso by uprostřed mělo zůstat růžové, proto jej připravujte rychle a nechávejte propéct jen velmi krátce.
- Dalšími rybami, byť méně známými, ale přesto vhodnými na gril, jsou siven, pražma nebo třeba mečoun.
- Tip: Čerstvou rybu poznáte již od pohledu - její kůže je pevná, napnutá a lesklá. Oči má vypouklé, jasné, nikoliv zakalené. A pokud máte možnost přičichnout, čerstvá ryba opravdu nikdy nesmrdí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Porcování ryb před grilováním
Pokud jsou vámi vybrané ryby větších rozměrů, negrilují se v celku, ale musí se naporcovat. Ať už na filety či podkovy, nikdy nesmí být porcovány na méně než 2 cm tloušťky. Pokud byste rádi grilovali již koupené filety, dejte přednost těm s kůží, lépe se vám s nimi bude pracovat a maso bude držet na místě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 9 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 10 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 20 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Komentáře