Kterou mouku na domácí těstoviny? Vyzkoušejte, a uvidíte, které nudle vám zachutnají
Domácí nudle či jiné těstoviny patří k velmi kladně hodnoceným pokrmům každé hospodyňky. Z jaké mouky vyrobit domácí nudlové těsto? Téměř z jakékoliv, pokaždé budou nudle trochu jiné, a vždy výborné.
Na domácí nudle (a těstoviny) můžeme použít téměř jakoukoliv mouku, podle vlastních potřeb nebo zásob. Vyzkoušejte základní těsta, a až získáte zručnost, můžete s moukami začít experimentovat. Uvidíte, které nudle vám zachutnají nejvíce.
Ze které mouky udělat nudlové těsto
Nejčastěji se nudle či těstoviny připravují z klasické pšeničné mouky. Hladké, polohrubé nebo i hrubé. Každá z nich nám dá nudle (těstoviny) maličko jiné, ale použít můžeme všechny.
- Jemná hladká pšeničná mouka - z té těstoviny moc nenabudou. Jsou hladké, pevné (hutnější) a vhodné pro ty, co to tak mají rádi.
- Polohrubá pšeničná mouka je (jak už napovídá název) hrubší, nudle nabudou více.
- Hrubá pšeničná mouka - má poměrně hrubá zrna, těstoviny z takového těsta budou měkké, při vaření nabudou nejvíce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další možnosti výroby nudlového těsta
Vedle výborné klasiky, domácích nudlí z nejpoužívanějších pšeničných mouk, můžeme občas rodinu překvapit něčím trochu jiným, a také výborným.
- Zkuste někdy pro změnu udělat těsto a z něj pak těstoviny z celozrnné pšeničné mouky. Jsou sytější i zdravější než známá klasika, mají více vlákniny.
- Nebo připravte rodině zajímavě vypadající, zeleninou zabarvené těstoviny. S přídavkem rajčat, špenátu či červené řepy.
- Ze semolinové mouky vyrobíte těstoviny podobné těm italským.
- Ani lidé s intolerancí lepku se nemusí domácím těstovinám vždy vyhýbat. Při výrobě takového těsta je vhodná bezlepková mouka, ze které vyrobíte bezlepkové nudle.
Práci s výrobou domácích nudlí může usnadnit domácí pekárna. Pekárny mívají na toto těsto speciální program Nudlové těsto, ale použít se dají i jiné programy.
Rozválet a nakrájet nudlové těsto můžeme ručně, ale i tady se dá využít užitečný pomocník - strojek na těstoviny (nudle). Hotové nudle pak už jen uvaříme a podáváme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kterou mouku na odpalované těsto? S našimi tipy se vám vždy povede
Jak na ty nejlepší vanilkové rohlíčky a jakou mouku do nich použít? Nejčastěji je to hladká, vynikající jsou s ořechy i mandlemi
Jak na barevné domácí těstoviny: Můžete je obarvit špenátem, rajským protlakem nebo červenou řepou
Komentáře