Nepečený dort z jogurtu a ostružin

TinaStar Kuchařka: TinaStar

Dorty 1 názor

Suroviny

Spodní vrstva:
150 g ovesných vloček
30 g strouhaného kokosu
20 g semínek slunečnice
4 lžíce kokosového oleje
6 lžic rýžového sirupu
Prostřední (ostružinová) vrstva:
300 ml ostružinové marmelády
50 ml zakysané smetany
50 ml vody
4 g agaru
Nejvyšší (bílá) vrstva:
400 g bílého jogurtu
200 ml smetany
6 g agaru
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Začneme spodní vrstvou - rozmixujeme všechny ingredience, které pak vtlačíme na dno dortové formy a umačkáme skleničkou s rovným dnem. Dáme na cca 10 - 15 minut do vyhřáté trouby (cca na 180 st.); tento krok lze vynechat, vrstva drží i bez zahřátí v troubě.

  2. Připravíme prostřední vrstvu (použila jsem domácí ostružinovou marmeládu, ale lze použít i čerstvé ostružiny s cukrem a vodou). Marmeládu smícháme s vodou a zakysanou smetanou, vmícháme agar a dále postupujeme dle návodu na sáčku (tj. jakmile se směs začne vařit, stáhneme z plotýnky), nalijeme do dortové formy a dáme do ledničky.

  3. Připravíme ingredience na poslední vrstvu (já používám Choceňský jogurt, obecně doporučuji používat jogurty husté a tučné). Přidáme smetanu a agar a začneme zahřívat. Jakmile se směs začne vařit, vyndáme dort z ledničky a opatrně nalijeme na prostřední vrstvu, doporučuji nalívat opravdu opatrně, nebo si ponechat větší časový rozestup mezi tvorbou obou vrstev, prostřední ještě není zcela tuhá, při prudkém nalití by se mohly promíchat, ovšem i to může vypadat dobře a jako záměr.
    Dort dáme ztuhnout do ledničky (nejlépe přes noc).

Poznámka

Spodní vrstvu jde nahradit sušenkami s máslem.

Suroviny lze obměňovat podle toho, co nabízí spíž, vločky můžeme přidat jáhlové či pohankové (jáhlové jsou dobré s jahodovou verzí, pohankové např. se švestkovou), ovoce nebo domácí marmeládu dle chuti a ročního období, a v základní vrstvě libovolnou směs ořechů a semínek.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Nepečený dort z jogurtu a ostružin

  • TinaStar TinaStar(autorka receptu)

    Dostala jsem dotaz, proč agar a ne želatina - odpověď je snadná, s agarem ztuhlo vždy vše, s želatinou bohužel nikoliv...

    Odpovědět

Tématické fráze: nepečený dort z jogurtu dort z ostružin ostružiny recepty nepečená buchta z ostružin dort z agaru ostružinydort ostružiny recept ostružiny dort recepty z ostružin nepeceny dort s jogurtem nepecený dort z vloček nepečený dort z jogurtu a ovoce jogurtový nepečený dort recept dort s agaru jogurt s agarem nepečený dort jogurt recepty z ostružin dorty co lze z ostružin jak použít čerstvé ostružiny dort nepeceny s jogurtem

Zapomněl/a jsem heslo