Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prejt je zabíjačkovou pochoutkou, která je v kombinaci s bramborami a kysaným zelím chutným obědem. Prejt si ale můžeme připravit i doma, bez zabíjačky. V tomto článku se dozvíte, jak postupovat při jeho výrobě a jak ho následně upéct.

Syrový prejt je směs, kterou se plní jitrnice. Co se nevejde do střívek, to můžeme upéct právě jako prejt. Do směsi patří uvařené maso z hlavy a laloku, koleno nebo plece, vařené plíce, syrová játra, houska namočená ve vývaru, koření a uvařené kůže.

Jak si připravit a upéct prejt

Výroba směsi je stejná jako při výrobě jitrniček. A pokud vývar nahradíme krví, připravíme tak červený prejt, který má trochu jinou chuť.

  1. Uvařené maso umeleme na mlýnku, osolíme a okořeníme pepřem, majoránkou a česnekem.
  2. Přidáme pomleté kůže, mleté vařené plíce, mletá syrová játra a housku namočenou ve vývaru.
  3. Směs pořádně zamícháme a podle potřeby dochutíme. Nemusíme se bát výraznější chuti, ve výsledku to bude ku prospěchu věci.
  4. Směs dáme do sádlem vymazaného pekáčku a pečeme pomalu, maximálně na 200 °C, dokud se nám neutvoří křupavá kůrčička. Občas promícháme.

Bezmasou alternativou může být brokolicový, cuketový nebo čočkový prejt, který se pro svou lehčí verzi těší velké oblibě. My ale nabídneme inspiraci v podobě videoreceptu, kde si můžete prohlédnout, jak se dělá další zabíjačková specialita, kterou je tlačenka.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více